Studija: Od udovica u Srbiji se očekuje da ne traže drugog partnera, ne druže se i tuguju bar tri godine

Udovice u Srbiji trpe veliku društvenu nepravdu, nemaju nikakvu širu podršku, a od njih se očekuje da ispune niz društvenih očekivanja koja ne važe za udovce, navodi se u najnovijoj studiji Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Studija: Od udovica u Srbiji se očekuje da ne traže drugog partnera, ne druže se i tuguju bar tri godine
Foto: Pixabay
U istraživanju "O udovicama ili o jednoj društvenoj napravdi" čiji su autori Mirjana Bobić i Slađana Dragišić Labaš, a koje prenosi Nova ekonomija, ocenjuje se da je reč o posebnoj vrsti društvene nejednakosti.
 
Muškarci udovci se češće odlučuju da ponovo sklope brak, od najmlađih do starijih, jer brak za njih ima brojne funkcije i značenja, a pre svega, lične, socijalne zaštite. To je ređe slučaj sa ženama udovicama, koje ponovnom braku suprotstavljaju odgovornost prema deci, totalno posvećivanje deci, ali i drugima (starim roditeljima i srodnicima). 
 
Takođe, one su bukvalno razapete između zarađivanja za život i rada u kući i nege drugih članova. To se, nažalost, često razrešava potpunim povlačenjem sa tržišta rada za rad staranja (o deci, roditeljima i srodnicima), čime se, u okolnostima izostanka društvene podrške, pojačavaju njihova socijalna ranjivost, siromaštvo i socijalna isključenost. 
 
Žene udovice neminovno postaju glavni hranioci, dok se iscrpljuju u višestrukim poslovima, najčešće u najprostijem fizičkom radu (čistačice), i to, naravno bez ugovora. 
 
U istraživanju se ocenjuje i da se ispunjavanje socijalnih očekivanja pokazalo važnim radi opstanka, posebno u manjim i seoskim sredinama. 
 
Takvo ponašanje se ne očekuje od udovaca, naprotiv, očekuje se kraće tugovanje i brzo pronalaženje nove partnerke, posebno ukoliko udovac ima malu decu o kojoj treba da brine maćeha. 
 
Šta se od udovica očekuje?
 
Ispitanice u istraživanju kao najčešće tradicionalne norme kojih se trebalo pridržavati posle smrti supruga navode sledeće: period tugovanja za udovice ne sme da bude kraći od tri godine, važno je obeležavanje 40 dana, šest meseci i jedne godine od smrti supruga (parastosi), redovno odlaženje na groblje (uglavnom jednom nedeljno u prvih godinu dana), nošenje crnine u trajanju od jedne godine, na kraju, negledanje televizije, neizlaženje iz kuće radi druženja i relaksacije. 
 
Ostajanje u kući svekra i svekrve je takođe važno ukoliko je udovica i pre gubitka supruga živela u zajednici. 
 
U periodu tugovanja od udovica se očekuje da smanje socijalne kontakte sa prijateljima, posebno sa muškarcima, a povećaju sa rođacima, posebno sa svekrom i svekrvom i muževljevom familijom. 
 
  
 
Potom da se posvete deci (unucima), da obavljaju kućne poslove, da rade u firmama, ali da posle posla idu pravo kući. 
 
Ulaženje u nova partnerstva i brak se ne očekuje ili se dozvoljava, ali kada za to dođe vreme (znači bar ne u sledećih pet do sedam godina). 
 
Adekvatno oblačenje podrazumeva neprovokativno oblačenje, oblačenje koje nikom ne skreće pažnju (posebno muškarcima) ili, kako jedna ispitanica navodi, biti "zakopčana do guše".
 
Prihvatanje većine tradicionalnih normi karakteristično je za ispitanice sa osnovnom i srednjom školom.
 
Usled rodnih razlika u udovištvu, koje proizvode manjak muškaraca, odnosno veći broj žena, teorijske šanse za ponovno sklapanje braka su na strani muškaraca. Muškarci su i skloniji ponovnom sklapanju braka ili re partnerstvu nakon smrti supruge i iz psiholoških razloga. 
 
Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva Srbije iz 2011. godine, udeo građana koji nisu stupili u brak posle smrti supružnika iznosi 11,7 odsto, dok je recimo 1981. godine iznosio 8,5 odsto. I po tome je Srbija u samom evropskom vrhu. 
 
Osim toga, na porast udovištva uticao je i veliki priliv izbeglica/udovica u zemlji tokom prve polovine devedesetih, kao posledica ratova na prostorima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 
  • Betty

    18.03.2024 12:08
    Bitan razlog zašto muškarci pre odlučuju da se ponovo ožene je to što su generalno nesposobni za život. Pri ovoj izjavi posmatram muškarce u svojoj sredini, mog oca, svekra i ostale iz te starosne grupe i svi su su u suštini na isti kalup. Ne znaju da li imaju čiste gaće, većina ne zna ni da kuva, žene o njima brinu kao o deci. Tako da, nakon smrti žene njima treba neko to isto da radi, dok žene, kad se jednom reše takvog krpelja i shvate kako je ustvari lepo živeti da ne moraš nekome da "brišeš ...." odluče da im više na pada na pamet da se udaju. To je realna slika Srbije, a ne ovo truć, muć...
  • Velika

    19.10.2020 23:33
    Greška

    Uopšte nije važan komentar za pravo žena svako bira svoj put posle gubitak supružnika,,neko želi da ostane sam a neko traži novog druga
  • mina

    12.10.2020 17:29
    gde živite
    Ovo kao da je prepisano iz nekog etnografskog muzeja o običajima u Srbiji s'početka dvadesetog veka. Stvari ne izgledaju ovako ma gde živeli i ma koje obrazovanje imali. Tačno je da morate mnogo da radite, i da verovatno pa sve i da ste obrazovani nemate mnogo izbora. Moja komšinica koja je umrla u devedest i drugoj godini, kad joj je muž umro, a ona bila blizi šezdesete, odmah se udala i poživela dugo i u slozi sa drugim mužem. Inače je bila domaćica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom