Pedijatar Dušanov o tome da li je moguće prepoznati kovid kod beba

Pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs priča možemo li na osnovu nekih pokazatelja da prepoznamo kovid kod beba i čime da se vode mladi i budući roditelji.
Pedijatar Dušanov o tome da li je moguće prepoznati kovid kod beba
Foto: Pixabay
Može li se uopšte prepoznati infekcija koronom kod beba.
 
"Ne postoji način da se kovid prepozna kod beba. Nema nikakvih simptoma kod beba koje su tek rođene, do mesec dana. Beba čak i sepsu da dobije neće imati karakterističnih simptoma, poput temperature, kao kod odraslih", kaže pedijatar Dušanov.
 
Zato doktor napominje da za kovidom kod beba može samo da se traga.
 
"Jedino je moguće da se ispita da li je majka ili neko od članova porodice imao kovid, da li je imao nešto što je ličilo na kovid (jer se simptomi razlikuju od čoveka do čoveka), da li su bili u rizičnom kontaktu. Dakle, u tom slučaju, da bi se saznalo ima li beba kovid, jedino može da se testira majka, tj. porodilja, kao što se, recimo, radi sa trudnicama kad ulaze u porodilišta", navodi Dušanov za Nova.rs.
 
Doktor napominje i da treba sve proceniti u odnosu na to da li je majka možda u inkubaciji, da li je u prva dva dana infekcije, kad najčešće još uvek i nema simptoma.
 
"U tom slučaju test može da bude lažno negativan. Treba uhvatiti pravi trenutak za testiranje. Takođe, kao što ne postoji nijedan siguran pokazatelj da je beba zaražena, uglavnom nema ni težih slika bolesti kod beba i dece", ističe doktor.
 
A ako test pokaže da je beba ipak pozitivna, stanje svakako treba da se prati, napominje sagovornik Nova.rs.
 
"Ipak, klinička slika je takva da u najvećem broju slučajeva neće ugroziti bebin život. Ako se stanje slučajno pogorša, leči se kao i druge infekcije u tom uzrastu."
 
Doktor, s druge strane, ističe da je mnogo važnija prevencija i da treba da se vodimo onim - bolje sprečiti nego lečiti.
 
"Ako znamo da je korona respiratorni virus i da se prenosi kapljično preko usta i nosa, vrlo je važno da buduća majka i oni oko nje drže distancu, nose maske i peru ruke. To je toliko jednostavno, a čini se kao da je najveći problem na svetu. Pritom, dovoljno je da majka, kao što i inače treba, okvirno tih 14 dana pre porođaja vodi računa i čuva se zaraze. Tako će izbeći sve eventualne probleme i komplikacije. Neće morati da brine o tome da li je i sama zaražena i da li će se po rođenju i beba zaraziti i da li će sve proći dobro", zaključuje Dušanov.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.