Zašto se bebama menja boja očiju

U osnovi, DNK roditelja određuje hoće li detetove oči biti plave, braon, zelene...
Zašto se bebama menja boja očiju
Foto: Pixabay
Promena boje očiju kod beba je neobična pojava koja se dešava tokom prve godine života, najčešće u periodu od šestog do devetog meseca, a njen uzrok leži u genetici i količini melanina - pigmenta koji određuje boju.
 
Kada se rode bebe, posebno sa svetlijim tenom, oči su im obično svetle boje, jer imaju vrlo malo melanina (vrsta pigmenta koji daje boju očima, koži i kosi). Kako navodi magazin Parents, količina melanina u irisu, obojenom delu oka, određuje kakve će boje biti oči. Nakon rođenja svetlost stimuliše proizvodnju melanina, zbog čega boja očiju može vremenom da potamni ili se promeni.
 
Najčešće ćete videti promenu boje očiju u prvih šest do devet meseci života. Tokom nekoliko sedmica ili meseci možete da primetite da bebine oči potamne. Promena je toliko postepena da možda nećete primetiti dok se jednog dana ne probude i iznenade vas drugom bojom očiju.
 
Do 12 meseci većina beba će dobiti trajnu boju očiju, iako boja očiju neke dece može da se menja sve do šeste godine, što je retka pojava. 
Genetika određuje koliko će melanina osoba imati u svom telu. U osnovi, DNK roditelja određuje hoće li detetove oči biti plave, braon, zelene ili druge boje.
 
Višestruki geni u telu doprinose boji očiju - čak i ako oba detetova roditelja imaju braon oči, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negde u svom genetskom kodu. 
 
Gotovo je nemoguće unapred predvideti boju očiju vaše bebe. Niko, uključujući i lekara, ne može da predvidi koje će boje biti oči kada dete postane starije, a nije važno ni šta vaša beba jede ili radi i koliko je izlažete svetlosti.
 
Ako je beba rođena sa braon očima, to znači da već ima količinu melanina dodeljenu genetskim kodom, tako da se boja očiju neće promeniti. Takođe, pomena boje kod svetlijih očiju može da izostane.

Teme

bebe
  • Milica Veki

    02.07.2021 22:17
    Dalibor
    Moj bebac 1,6 mes. Ima plave okice, ja i suprug imamo braon. Moj polubrat je do 15 mes imao plave, a sada ima 7 god. I ima zelene okice. Sa li bi moglo tako biti i sa mojim bekom?
  • Andrija Šrek

    24.05.2021 17:11
    ...
    "...nije NEvažno ni šta vaša beba jede ili radi i koliko je izlažete svetlosti."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom