Inicijativa u Austriji: Roditelji koji manje rade zbog čuvanja dece da dobijaju po 250 evra

Sindikati i Radnička komora Austrije zalažu se za novi model radnog vremena za porodice koji predviđa da oba roditelja, u slučaju smanjenja radnog vremena, dobiju dotaciju od države.
Inicijativa u Austriji: Roditelji koji manje rade zbog čuvanja dece da dobijaju po 250 evra
Foto: Pixabay
Komora i sindikati žele da se odustane od klasičnih modela "pola radnog vremena za žene" i "punog radnog vremena za muškarce", prema kojem žene dobijaju manju platu i tako, kasnije, i manju penziju.
 
Oni predlažu novi porodični model radnog vremena uz bonus od strane države ako oba roditelja u istoj meri smanje radno vreme. Na taj način, ističu predlagači, porodice mogu da provedu više vremena zajedno, nego što je to aktuelno moguće.
 
S tim u vezi, predlažu paušal u visini od 250 evra po roditelju mesečno, ako skrate radno vreme na 28 do 32 sati nedeljno.
 
"Ako oba roditelja rade 80 odsto radnog vremena, povećavaju se i raspoloživa primanja", objasnila je Korina Šuman, potpredsednica Saveza austrijskog sindikata.
 
Prema predlogu, "porodično radno vreme" trebalo bi ograničiti na četiri meseca i trebalo bi da se koristi do četvrte godine starosti deteta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom