Stručnjaci otkrili u koje se doba dana najčešće događaju pokušaji otmice dece

S povratkom dece u školske klupe, stručnjaci upozoravaju roditelje da edukuju decu o ličnoj sigurnosti, posebno dok putuju u školu i iz nje.
Stručnjaci otkrili u koje se doba dana najčešće događaju pokušaji otmice dece
Foto: Pixabay
Upravo su to trenuci u danu kad se najčešće događaju pokušaji otmice, kažu podaci Nacionalnog centra za nestalu i iskorišćavanu decu (NCMEC).
 
Centar na svojoj veb-stranici navodi da su deca školskog uzrasta u najvećem riziku od pokušaja otmice u dane kad idu u školu, a ne vikendom.
 
Prema Centru, pokušaji otmice dece školskog uzrasta najverovatnije se događaju pre škole (od 7 do 9 sati), neposredno nakon škole (od 15 do 16 sati) i predveče (od 18 do 19 sati).
 
"To se često događa dok dete hoda prema stanici školskog autobusa, čeka autobus ili pešači kući nakon škole. Uvek govorimo roditeljima da ne ostavljaju dete samo dok čeka na autobuskoj stanici. Barem neka osiguraju da bude s drugim detetom", kaže za Foks njuz Kalahan Volš iz NCMEC-a.
 
Sve pokušaje otmice treba prijaviti policiji, čak i ako je otmica bila neuspešna i dete se sigurno vratilo kući, dodaje Volš.
 
"Ponekad roditelji to ne učine jer misle da su dobro prošli. Možda ne misle da je to nešto što bi trebalo da prijave, ali apsolutno bi trebalo, jer je ta osoba možda već pokušala da otme dete ili je stekla hrabrost da to ponovi", pojašnjava. 
 
NCMEC ima brojne programe za roditelje i decu, uključujući KidSmartz program koji uči decu kako da donose sigurne i pametne odluke u stvarnom svetu. 
 
Deca moraju biti upoznata s četiri važna pravila: prvo se obratite roditelju ili staratelju pre nego što odete bilo gde ili prihvatite bilo šta od neke druge odrasle osobe; povedite prijatelja; recite ljudima ako se zbog nekoga osećate tužno, uplašeno, zbunjeno, neugodno ili ako neko pokuša da vas negde odvede; i recite odrasloj osobi od poverenja ako vas neko neprikladno dodiruje. 
 
"Često se otmice događaju kad roditelji nisu u blizini. Zato decu treba osnažiti", poručio je Volš i upozorio da bi čak i roditelji koji se osećaju kao da žive u mirnom susedstvu ipak trebalo da edukuju svoju decu o opasnostima potencijalnih otmica.
 
"Moji roditelji su živeli u sigurnom susedstvu, a moj brat Adam je otet", rekao je Wolš. "Mislili su da im se to nikada neće dogoditi."
 
Volšovi roditelji, Džon i Revé Volš, suosnovali su NCMEC 1985, nakon što je njihov najstariji sin, Volšov brat Adam, otet i ubijen.
 
"Oni su bili bogata porodica srednje klase i nikada nisu pomislili da bi se tako nešto moglo dogoditi", rekao je Wolš.
 
"Ne razmišljajte ni na trenutak samo zato što živite u zatvorenoj zajednici da ste sigurni od nečega ovakvog, jer se to može dogoditi bilo kome", dodao je Volš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.