Istraživanje: Bebini osmesi znatno proračunatiji nego što se mislilo

Baš kao što su neke odrasle osobe vedrijeg raspoloženja od drugih, neke bebe takođe posebno isijavaju radošću i vedrinom.
Istraživanje: Bebini osmesi znatno proračunatiji nego što se mislilo
Foto: Pixabay
Nije potrebno puno da im se izmami osmeh, a obično je jednako verovatno da će se nasmejati potpunom strancu kao i članu porodice.
Ali šta to znači ako se vaša beba puno smeši? Znači li to da će biti optimista u životu i da li je to znak da je generalno srećnija od drugih beba?
Suprotno donedavnom mišljenju stručnjaka, ne radi se nužno o tome da je beba uvek dobro raspoložena. 
 
"Važno je zapamtiti da se emocije ne povezuju sa detetovim stalnim osmesima", kaže porodična psihološkinja Ketrin Smerling iz Njujorka, piše Romper.
 
"Sve do nedavnog istraživanja, koje je pokazalo drugačije, uvek smo pretpostavljali da su se bebe nasmešile kao odgovor na istinsku emociju koju su osećale. Ali oko šeste do osme nedelje, kada beba počne zapravo da se smeši, za razliku od osmeha kao refleksa, ona reaguje na stvari koje može da čuje ili lica koja može da vidi. Obično će se nasmešiti kao odgovor ljudima, a manje kad je sama."
 
Dakle, može biti da vrlo nasmejana beba jednostavno ima više ljudi kojima se smeši ili da provodi više vremena u interakciji sa svojim roditeljima. 
 
Međutim, čak i tada njeni osmesi mogu biti proračunatiji nego što bismo očekivali.
 
U studiji objavljenoj u časopisu PLOS One naučnici su otkrili da, kada se bebe nasmeše, imaju za cilj da navedu osobu kojoj se smeju da joj uzvrati osmeh. 
 
"Ako ste ikada imali interakciju s bebama, sumnjajte da nešto spremaju kada se smeju. Ne smeju se samo nasumično", rekao je autor studije i istraživač Havijer Movelan za "ScienceDaily". 
 
Drugim rečima, bebe su mali geniji koji manipulišu osmesima.
 
Znače li osmesi vaše bebe da joj je suđeno da bude optimista?
 
Iako su psiholozi nekada mislili da naše ličnosti kasnije u životu nemaju toliko veze s našim temperamentom kao dojenčadi, novija istraživanja pokazuju suprotno. Jedna ruska studija objavljena u časopisu "Personality and Individual Differences" otkrila je da su bebe koje su se više smejale bile manje neurotične pri ponovljenoj analizi u uzrastu od osam godina, izvestio je BBC.

Teme

bebe

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom