Sud u Sofiji odlučio: Vlasti moraju da izdaju krštenicu bebi lezbejskog para

Upravni sud u Sofiji odlučio je da gradske vlasti glavnog grada treba da izdaju potvrdu o rođenju bebe venčanog lezbejskog para poreklom iz Bugarske i Gibraltara, javili su advokati dve majke.
Sud u Sofiji odlučio: Vlasti moraju da izdaju krštenicu bebi lezbejskog para
Foto: Pixabay
Opština Sofija treba da izda bugarsku potvrdu o rođenju navodeći ime nosioca, datum i mesto rođenja, rod i poreklo dvoje roditelja Sare, saopštila je organizacija za odbranu prava manjina LGBTQ Dejhtvi u saopštenju, navodeći odluku suda.
"Bugarska ne može da odbije da prizna da Sara potiče od svoja dva roditelja obrazloženjem da nacionalni zakoni ne predviđaju instituciju homoseksualnog braka", dodao je sud.
Kada je rođena 2019. u Španiji devojčica nije mogla da dobije državljanstvo te zemlje jer nijedno od roditelja nije imalo špansko državljanstvo. Nije mogla ni da postane Britanka jer njena majka sa Gibraltara nije rođena ni u toj britanskoj enklavi ni u Velikoj Britaniji.
 
Zakon u Bugarskoj navodi da svako dete bugarskog roditelja ima bugarsko državljanstvo, te se par okrenuo vlastima u Sofiji.
 
Međutim, opština je bez negiranja da je devojčica rođena Bugarka odbijala da izda dokumenta sa imenima dve majke, navodeći da ta zemlja ne priznaje istopolne parove.
 
Tužiteljke, koje su blokirane u Španiji i žele da mogu da putuju odvojeno sa detetom, tada su se obratile upravnom sudu u Sofiji. Taj sud se obratio Sudu pravde EU, koji je zaključio da je Bugarska prekršila osnovna prava devojčice.
 
"Zemlje članice treba da priznaju vezu roditelja ujedinjujući novorođeno dete sa njegove dve majke, i da poštuju slobodu kretanja i boravka građana EU", odlučila je ta evropska institucija.
 
Sudije evropskog suda su dodale da pominjanje zabrane venčanja dve osobe istog pola u Bugarskoj kao opravdanje za odbijanje "nije u skladu sa osnovnim pravima garantovanim Poveljom EU".
  • Rastko

    18.05.2022 08:36
    Još da mi objasne ko će biti otac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.