Neke žene osećaju mučninu tokom dojenja, ovo su mogući razlozi

Teško da možete da pronađete tako miran i nežan prizor kao onaj u kojem majka doji svoju bebu. Ipak, kad ste vi ta majka, ponekad se i nećete osećati tako čarobno i blaženo.
Neke žene osećaju mučninu tokom dojenja, ovo su mogući razlozi
Foto: Pixabay
Dojenje može doneti razne izazove: bol, popucale ili krvave bradavice, začepljene mlečne kanaliće i mastitis - sve su to problemi poznati mnogim majkama koje doje.
Neke su mame čak prijavile da osećaju mučninu dok doje. Stručnjaci objašnjavaju zašto bi to moglo da se dešava.
Oslobađanje oksitocina
 
Neke žene osećaju mučninu tokom dojenja, a najverovatnije je povezana s oslobađanjem oksitocina u majčinom mozgu. Oksitocin je hormon zbog kojeg se osećate srećnom i zadovoljnom, kao na primer kad držite svoje dete. 
 
"Neke žene osećaju mučninu kada dobiju taj nalet oksitocina", objašnjava savetnica za dojenje Sara-Čana Silverstejn.
 
Umor ili glad
 
Iako je oksitocin najverovatniji krivac vaše mučnine pri dojenju, postoje i druge mogućnosti. Edukatorka za dojenje Amanda Ogden objašnjava da umor ili glad mogu uzrokovati mučninu kod majki tokom dojenja.
 
Popucala bradavica
 
Silverstejn napominje da ponekad mame koje imaju velike pukotine na bradavicama zapravo mogu osetiti mučninu od bola.
 
Trudnoća
 
Većina mučnina pri dojenju će se rešiti same od sebe nakon prvih šest do osam nedelja, pa ako je vaša beba već prošla fazu novorođenčeta, a vi osećate mučninu dok dojite, možda je vreme da uradite test na trudnoću.
 
Iako dojenje može odložiti povratak plodnosti, to nije sigurna metoda kontracepcije.
 
Lečenje mučnine tokom dojenja
 
Lečenje mučnine dok dojite zavisiće od toga šta je uzrokuje. 
 
Tehnike svesnosti, duboko disanje, distrakcije tokom dojenja, aromaterapija, lagane grickalice ili hidratacija uz opuštanje mogu biti korisne metode u regulaciji simptoma mučnine.
 
Dobro edukovani savetnik za dojenje ili lekar mogu razgovarati s vama o tome šta doživljavate i pomoći vam da pronađete najbolju metodu za ublažavanje tih tegoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom