Doktori žele da sa aparata isključe dečaka koji je u komi, roditelji pokušavaju da to spreče

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je juče žalbu roditelja britanskog dvanaestogodišnjaka u stanju moždane smrti na prekid nege kojom se održava na životu, saopštio je sud.
Predsednik suda koji je istog dana primio žalbu po hitnom postupku, odlučio je da "neće izreći traženu privremenu meru" i da "neće prihvatiti žalbu podnosioca", dodaje ECHR.
Arčija Batersbija za kog lekari smatraju da je u stanju moždane smrti, od aprila održavaju u komi u londonskoj bolnici. Britanski sud je sredinom jula odobrio bolnici da prekine negu kojom se održava u životu.
Međutim, njegovi roditelji, Holi Dens i Pol Batersbi, uz podršku hrišćanskog udruženja, i dalje su odlučni da održavaju sina u životu i podneli su nekoliko prigovora po hitnom postupku.
 
U sredu ujutro obratili su se ECHR-u jer je isključenje aparata na kojima je dečak bilo planirano za sredu u podne, po novoj odluci britanskog Vrhovnog suda. Roditelji su se između ostalog pozvali na to da Velika Britanija ne poštuje odluku UN-ovog Odbora za prava osoba sa invaliditetom koji je u petak zatražio od britanske vlade da se "suzdrži od toga da Arčiju uskrati svaki medicinski postupak kojim se održava u životu" dok on ne prouči predmet.
 
Roditelji su se u žalbi pozvali i na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima o pravu na život, na pošteno suđenje, poštovanje privatnosti i porodičnog života i na versku slobodu.
 
Međutim, ECHR je ocenio da se u ovom slučaju ne treba "mešati" u odluke britanskog pravosuđa koje se izjasnilo za prekid medicinske nege.
 
Evropske sudije su već odlučivale u sličnom predmetu koji je snažno odjeknuo u Francuskoj, u slučaju Vinsenta Lamberta koji je na kraju umro u bolnici u Remsu u julu 2019.

Teme

koma
  • lala banat

    04.08.2022 10:55
    uh
    Tuga , za roditelje uvek postoji nada , pa njihovo je dete. Žele i nadaju se nečem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.