Da li je potrebno buditi bebu da biste je nahranili?

Kad se novi roditelji konačno prilagode i naviknu na rutinu sa svojom bebom, sve postaje malo lakše. Ipak, neke nedoumice se i nakon toga mogu motati povremeno po glavi.
Da li je potrebno buditi bebu da biste je nahranili?
Foto: Pixabay
Pitanja o tome jede li beba dobro, koliko treba da spava, treba li je buditi za hranjenje i slično često su na repertoaru.
Dojenje ili hranjenje adaptiranim mlekom je neophodno, ključno i jedini izvor hrane za bebe do najmanje šestog meseca starosti. Ponekad mislite da beba može izdržati bez hrane sve dok spava, a u nekim drugim situacijama brinete se da je prošlo previše vremena.
Bebe bolje od vas znaju koliko im hrane treba i kada
 
Rutina hranjenja vaše bebe u prvoj fazi života mora biti podređena samo njenim potrebama. Roditelji su tu da pružaju hranu dojenjem ili bočicom, a beba uzima koliko želi. Pedijatri se slažu s tim da bebu uglavnom ne treba buditi za hranjenje tokom prvih nekoliko meseci, osim u posebnim slučajevima. Takve slučajeve će prepoznati detetov pedijatar.
 
Na primer, ako je vaša beba nedonošče, slabijeg je zdravstvenog stanja, gubi na težini ili ne dobija dovoljno, možda ćete je morati češće da je hranite. U takvim slučajevima, ako vaša beba previše spava, možda ćete morati da je probudite da je nahranite.
 
Osim u određenim okolnostima, stručnjaci savetuju da svoju bebu uvek probudite što je nežnije moguće.
 
Hranjenje na zahtev
 
Normalno je da ste sumnjičavi ako prođe više vremena od poslednjeg hranjenja bebe, a to se posebno događa ako je beba uspostavila ritam hranjenja na koji ste navikli.
 
Stručnjaci za dojenje savetuju da dojite na zahtev. Ako to praktikujete, zdrave bebe nije potrebno buditi za hranjenje. Beba u tom slučaju jasno pokazuje svaki put kad je spremna za jelo. Vaša će beba sisati svaki put kad joj to bude potrebno.
 
Da bi se dojenje na zahtev sprovodilo dosledno, važno je da dojite čak i ako vam se čini da je prošlo malo vremena od poslednjeg dojenja.

Teme

bebe
  • Hm

    05.09.2022 14:19
    Prosto se ne mogu načuditi kako je to moja baka polovinom prošlog veka rodila,dojila i podigla 4 dece bez EU udruženja?
  • Andrija Šrek

    05.09.2022 13:00
    !!!
    Netačno! Morate stvarno više paziti sa ovakvim, očigledno preuzetim i prevedenim tekstovima iz neproverenih izvora, jer su roditelji skloni da te informacije shvate bukvalno!
    Dojenje "na zahtev" je opravdano isključivo tokom prvih mesec-mesec i po dana detetovg života. Potom je potrebno uspostaviti ritam hranjenja na svakih 3-4 sata, jer ako beba sisa češće, neće se stvoriti dovoljno mleka za sledeći podoj i beba će prestati da napreduje dobro. U tom uzrastu beba više ne plače samo zato što je gladna!
    Drugo i isto tako važno, dojenje NE SME da bude isključiva hrana za bebe do 6. meseca života, nego do 4.5-5. meseca. Aktuelne preporuke Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu su da se detetu tada postepeno uvodi nemlečna hrana (kašice) i to je, sa fiziološke tačke gledišta, potpuno opravdano. Naravno, podoji ostaju, 2 puta dnevno, ali ostali obroci su kašice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom