Sisanje palca u detinjstvu smanjuje rizik od alergija

Deca koja sisaju palac ili grizu nokte otpornija su na alergije u odraslom dobu, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu.
Sisanje palca u detinjstvu smanjuje rizik od alergija
Foto: Pixabay
Kako prenosi Index, pozivajući se na Vašington post, naučnici su pratili više od hiljadu dece uzrasta od pet, sedam, devet i 11 godina, nakon čega su u starijem uzrastu testirani na različite alergije, tačnije između 13 i 32 godine.
Istraživanje je pokazalo da je 49 odsto 13-godišnjaka koji nisu sisali palčeve ili grizli nokte bilo pozitivno na barem jednu alergiju. Među onima koji su u ranom detinjstvu imali bar jednu od ove dve navike, procenat pozitivnih na alergije bio je 38 odsto, dok je 31 odsto pozitivno u kategoriji onih koji su kao deca sisali palčeve i grizli nokte.
Kasniji test otpornosti na alergije, sproveden u uzrastu od 32 godine, dao je iste rezultate.
 
Šta kažu stručnjaci?
 
Iako su dosadašnje studije pokazale da sisanje palca izaziva neke negativne pojave kao što su krivi zubi i mogući problemi u govoru, najnovija studija pokazuje da do određenog uzrasta to i nije tako loše.
 
Objašnjenje bi moglo biti u takozvanoj higijenskoj hipotezi, prema kojoj se izlaganje određenim mikrobima povezuje sa pozitivnim uticajem na razvoj imunog sistema deteta i time smanjuje rizik od alergija, smatraju naučnici.
  • Laloš

    02.10.2022 17:35
    Ali povećava rizik da će roditelji potrošiti 2000 evra na ortodontsku terapiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom