Zašto je dobro kada su bebe izložene drugom jeziku u porodici?

Stručnjaci su otkrili kako jednojezične bebe već sa šest meseci mogu da razlikuju fonetske zvukove.
Zašto je dobro kada su bebe izložene drugom jeziku u porodici?
Foto: Pixabay
To je tako bez obzira na to da li su fonetski zvukovi izgovoreni na jeziku koji su navikle da slušaju ili na drugom jeziku koji se ne govori u njihovim domovima, prenosi Parents. 
Međutim, jednojezične bebe uzrastu od deset do 12 meseci više ne otkrivaju zvukove na drugom jeziku, već isključivo na jeziku koji najčešće čuju.
Istraživači objašnjavaju da to predstavlja određeni proces "neuronske predanosti" u kojem se mozak odojčadi povezuje kako bi razumeo jedan jezik i njegove zvukove. 
 
Za razliku od njih, dvojezične bebe nasledile su drugačiju razvojnu putanju. U uzrastu od šest do devet meseci nisu otkrivale razlike u fonetskim zvukovima niti na jednom jeziku, ali kada su bile starije, u uzrastu od deset do 12 meseci, uspele su da razlikuju zvukove kod oba jezika.
 
"Ono što naše istraživanje potvrđuje jesu nagađanja kako su dvojezične bebe otvorenije prema drugom jeziku. Dvojezične bebe ne pokazuju perceptivno sužavanje brzinom kojom to čine jednojezične bebe. To je još jedan dokaz da ono što doživite oblikuje vaš mozak u najranijem dobu", objašnjava Patriša Kul, profesorka na Univerzitetu u Vašingtonu i jedna od autorka studije. 
 
Druga istraživanja na ovu zanimljivu temu pokazuju da bebe preferiraju jezike koji su ritmički slični jezicima koje su "čule" dok su još bile u maminom stomaku. Takođe, utvrđeno je da dvojezične bebe imaju bogatiji vokabular, bolje logičke veštine rešavanja problema i mogućnost veštijeg obavljanja nekoliko zadataka odjednom za razliku od beba koje su odgajane u jednojezičnim porodicama, piše Parents.
 
U jednom istraživanju tako je dokazano kako se bebe odgajane u dvojezičnim porodicama mnogo brže i lakše adaptiraju na novo okruženje i ljude oko sebe nego što je to slučaj kod beba odgajanim u jednojezičnim porodicama.
 
Naučnici su zaključili da razlika jednojezične i dvojezične dece kasnije u životu nije u samom jeziku, već u pažnji koju koriste fokusirajući se na jezik, ali i mnoge druge stvari koje uključuju percipiranje stvarnosti, otvorenost u društvu i kasnije bolji uspeh u školi.

Teme

bebe

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom