Terapeutkinja: Pet vrsta igračaka koje ne bi trebalo da date deci

Svaki roditelj želi da vidi svoje dete srećno, pa mu tako često ispunjava neke želje koje baš i nisu realne.
Terapeutkinja: Pet vrsta igračaka koje ne bi trebalo da date deci
Foto: Pixabay
To se posebno može videti kada roditelji troše neverovatne količine novca na igračke koje su precenjene, dosadne i neretko potpuno nepotrebne.
Na kraju završe negde u smeću, razbijene na komadiće ili sklonjene u neki ćošak, jer dete ne želi da se igra njima ili mu postanu dosadne. Prema mišljenju terapeutkinje Ejmi Tirpak, postoje igračke koje nikada ne bi trebalo da kupujete svom detetu.
Objasnila je o kojim se igračkama radi, prenosi Net Mums.
 
1. Bučne plastične igračke
 
Verovatno ne postoji roditelj koji kod kuće nema gomilu bučnih plastičnih igračaka, zar ne? Ali koliko god da su ove igračke česte, terapeutkinja Tirpak ima čvrsto mišljenje o tome zašto ne bi trebalo da ih kupujemo svojoj deci.
 
"Osim što su dosadne roditeljima, nisu ni dobre za decu. Studije pokazuju da ovakve igračke mogu biti veoma štetne za decu, posebno za onu manju, a između ostalog mogu odložiti razvoj govora", kaže.
 
2. Igračke s mnogo sitnih delova
 
Tirpak objašnjava da bi igračke s mnogo delova takođe trebalo da budu zabranjene jer deca ne mogu podneti previše opcija.
 
"Zbog sitnih komada može doći do brojnih povreda, neke delove dete može progutati, ali to su samo neke od mnogih loših strana ovakvih igračaka. Naime, istraživanja pokazuju da kada je deci na raspolaganju puno opcija, verovatnije je da će napraviti nered i otići jer lakše izgube fokus, budu ometena, preopterećena su jer im to jednostavno bude previše."
 
3. Velike igračke
 
Njih najčešće poklanjaju ljudi koji nemaju decu ili barem imaju velike kuće u koje stanu i takve igračke. Ipak, Tirpak upozorava kako je ovo jedna od najgorih vrsta igračaka koje možete kupiti detetu jer ne samo da se deca njima ne mogu normalno igrati već one takođe zauzimaju mnogo prostora, što nikako nije praktično.
 
"Velike i masivne igračke samo će zauzeti mnogo prostora, a mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su kako deca bolje napreduju u prostorima za igru koji nisu pretrpani. Zato je ovakve stvari najbolje izbegavati, a o tome obavezno obavestite i svoju rodbinu", objašnjava.
 
4. Igračke s uputstvima
 
Tirpak objašnjava kako nikada ne bi svojoj deci kupila bilo kakav poklon koji dolazi s uputstvom. Takođe ne bi kupila poklon na osnovu svog očekivanja kako, kada i gde će ga dete koristiti.
 
"Na primer, nikad neću detetu kupiti odeću i reći da sam mislila da bi to moglo obući prvi dan škole ili mu kupiti plišanog medvedića za kog se nadam da će s njim svake noći spavati. Deci moramo pružiti kreativnost i nezavisnost da odaberu hoće li, kako, kada i gde koristiti poklone koje im dajemo, sve ostalo ne smemo raditi", dodala je.
 
5. Igračke koje deci brzo dosade
 
Poslednja stavka na popisu zabranjenih igračaka su sve one koje deci pružaju pet minuta zabave, a kada se ona završi, ostaje nešto čime se više neće igrati. Kako objašnjava Tirpak, uglavnom su to igračke koje su svakom detetu zabavne kratko vreme, a kasnije se više ne igraju njima.
 
"Najčešće su to igračke koje su popularne u nekom trenutku, ali samo tada. Osim što takve igračke nemaju funkciju, takođe odmažu detetovom mentalnom razvoju jer ne podstiču kreativnost, već imaju isključivo trenutni efekat", kaže.
  • /

    13.11.2022 13:35
    /
    deci ne treba davati one drvene nemastovite igracke koje bas ti terapeuti pokusavaju uvaliti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.