Roze boja za devojčice, plava za dečake: Da li je uvek bilo tako?

Novorođenčad i malu decu najčešće vidimo u roze ili plavoj odeći, koja navodno treba da obeleži pol. Ali, da li su se uvek koristile boje za označavanje dečaka ili devojčica?
Roze boja za devojčice, plava za dečake: Da li je uvek bilo tako?
Foto: Pixabay
Kratak odgovor je ne.
Pastelne boje za odeću za bebe, uključujući plavu i roze, uvedene su sredinom 19. veka, a nisu postale boje specifične za pol sve do 20. veka.
Nekoliko različitih aspekata uticalo je na konačnu odluku da roze boja simboliše devojčice.
 
Pre nego što su pasteli bili popularni za bebe, većina roditelja je svoju decu oblačila u bele haljine – i to sve do šeste godine.
 
Istoričar Džo B. Paoleti kaže za Britaniku da je ova odeća bila praktična: beli pamuk se mogao lako izbeleti, a haljine su omogućavale lak pristup za menjanje pelena.
 
Onda su pastelne boje postale moda za bebe. Ove pastele nisu prodavane određenom polu: i dečaci i devojčice su bili obučeni u boje širokog spektara pastela, koji je uključivao plavu i roze.
 
Početkom 20. veka neke prodavnice su počele da predlažu boje "prikladne za pol".
 
Godine 1918. trgovačka publikacija "Earnshaw's Infants Department" tvrdila je da je "opšteprihvaćeno pravilo roze za dečake, a plavo za devojčice".
 
Razlog je taj što je roze, kao odlučnija i jača boja, prikladnija za dečaka, dok je plava, koja je delikatnija i nežnija, lepša za devojčicu.
 
Pored toga, u izdanju Tajma iz 1927. godine navedeno je da velike robne kuće u Bostonu, Čikagu i Njujorku predlažu roze boju za dečake.
 
Međutim, ovaj trend roze boje za dečake nije bio tako učvršćen kao trenutne oznake polova bojom.
 
Bejbi bumeri iz 1940-ih bili su prvi koji su bili obučeni u odeću specifičnu za pol kakvu danas poznaju Amerikanci. Dečaci i devojčice su bili obučeni kao minijaturni muškarci i žene umesto u dečje haljine.
 
Roze je postala boja za devojčice, plava za dečake.
 
Ovaj trend u dečijoj odeći zaživeo je sredinom 1960-ih i 1970-ih zahvaljujući pokretu za oslobođenje žena.
 
Ljudi koji su učestvovali u ovom pokretu smatrali su da bi oblačenje mladih devojaka u ženstvenu ili stereotipno "devojačku" odeću ograničilo šanse devojčica za uspeh, a mnogi roditelji su počeli da favorizuju neutralne boje i praktikuju takvu modu.
 
Do 1980-ih, međutim, rodno orijentisana dečija odeća se snažno vratila u trend.
 
Paoleti ukazuje na pronalazak prenatalnog testiranja kao uzrok ovog hira, pošto su roditelji mogli da saznaju (i naknadno naglase) pol svoje bebe pre rođenja.
 
Takođe, tehnologija pranja odeće je počela da omogućava čišćenje i beljenje šarene odeće bez oštećenja nijansi boje.

Teme

deca
  • Lucifer

    21.03.2023 08:12
    Još u Starom Rimu se roza boja smatrala muškom, tj. ratničkom jer je to bila boja mesa... ovo je šlb novotarija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom