Psiholog sa Stenforda: Ovo je veština koju roditelji treba da nauče decu

Svim roditeljima je zajedničko da žele da odgoje pametnu i fokusiranu decu, posebno u svetu u kojem se čini da je digitalno ometanje neizbežno.
Psiholog sa Stenforda: Ovo je veština koju roditelji treba da nauče decu
Foto: Pixabay
Zašto? Zato što će u budućnosti na svetu postojati dve vrste ljudi: oni koji dopuštaju da njihovu pažnju i živote kontrolišu i oni koji ne dopuštaju da budu ometeni, smatra Nir Ejal, psiholog sa Stenforda.
"Postati neometen najvažnija je veština za 21. vek. Vidim da je jedna od najvećih grešaka koju roditelji prave to što svojoj deci ne daju autonomiju da kontrolišu svoje vreme", ističe Ejal.
Prema ovom uglednom psihologu, u redu je i ako deca ne uspeju jer je neuspeh deo procesa učenja. 
 
"Roditelji moraju da shvate da je u redu dati svojoj deci kontrolu jer tek kada nauče da prate sopstveno ponašanje, uče kako da upravljaju sopstvenim vremenom i pažnjom", dodaje Ejal.
 
Kad je Ejalova ćerka imala pet godina, počela je da provodi puno vremena na iPadu. On i njegova supruga odlučili su da poštuju njene potrebe na način na koji preporučuje Ričard Rajan, jedan od najcitiranijih svetskih istraživača pokretača ljudskog ponašanja. Objasnili su joj, što su jednostavnije mogli, da previše vremena ispred ekrana oduzima dragoceno vreme za uživanje u nekim drugim stvarima koje voli.
 
"Rekli smo joj da korišćenje iPada znači manje vremena za igru s prijateljima u parku, manje plivanja u bazenu ili manje druženja s mamom i tatom", objasnio je za CNBC.
 
Ejal je ćerki objasnio i da su aplikacije i video snimci koje gleda napravili vrlo pametni ljudi i da su namerno osmišljeni kako bi je naterali da joj korišćenje tog sadržaja postane navika.
 
"Razumevanje da su kompanije motivisane da nateraju decu da provode vreme gledajući ili igrajući se važan je deo podučavanja o medijskoj pismenosti. Važno je da naša deca razumeju motive kompanija za igre na sreću i društvenih mreža. Dok nam ovi proizvodi prodaju zabavu i povezanost, oni takođe profitiraju od našeg vremena i pažnje", nastavlja Ejal.
 
Zatim su ćerki dali dovoljnu količinu autonomije. Upitali su je koliko vremena ispred ekrana smatra dobrim za sebe. Dogovorili su se da je to 45 minuta dnevno, odnosno dve epizode omiljenog crtaća na Netfliksu.
 
"Sama je predložila korišćenje kuhinjskog merača vremena koji je mogla sama da postavi. Danas je živahna 10-godišnjakinja i još upravlja svojim vremenom ispred ekrana. Važno je da je sama sebi postavila pravila, a ne mi, i ona je zadužena za njihovo sprovođenje. Najbolje je što mi nismo negativci", tvrdi Ejal.
Prema psihologu, rasprave i neslaganja s dozom poštovanja su zdrav način komunikacije. Roditeljima savetuje da uključe dete u razgovor i pomognu mu da postavi svoja pravila. 
 
"Jedno je sigurno: tehnologija postaje sve prodornija i uverljivija. Iako je važno da su naša deca svesna kako su proizvodi dizajnirani da budu privlačni, takođe moramo ojačati njihovu veru u sopstvenu moć da prevladaju ometanja. Njihova je odgovornost, kao i njihovo pravo, da koriste svoje vreme mudro", zaključio je.
  • Kompetentno dete

    27.03.2023 08:58
    Obožavam ove "i onda je mrmot zavio čokoladu u foliju" tekstove... Sigurno, petogodišnje dete je procenilo da su dva crtaća dobra za nju i nikad nije prekoračilo vreme koje je samo sebi odredilo.
    I onda su joj svi aplaudirali...
    Verovatno i živi u staklenom zvonu gde se i školuje, pa nikad ne dolazi u dodir sa vršnjacima i njihovim ekranima...
  • Frustrirani Roditelj

    15.03.2023 07:41
    To je možda moglo da važi pre TikToka ili igrica ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom