Istraživanje potvrdilo: Trudnicama zaista porastu stopala u trudnoći, i to trajno

Iako mnogi misle da je ovo zapravo samo mit, naučnici su sada potvrdili činjenicu da stopala žene zaista narastu tokom trudnoće.
Istraživanje potvrdilo: Trudnicama zaista porastu stopala u trudnoći, i to trajno
Foto: Pixabay
I to nije sve, kod većine njih stopalo se nikada ne vrati na prethodnu dužinu. To se ne događa svim trudnicama, ali kod većine je to ipak slučaj. 
Zašto stopala uopšte rastu tokom trudnoće?
Kako donosi The Bump, stopala mogu rasti iz nekoliko različitih razloga. Kao prvo, stopalo se sastoji od 20-ak kostiju i više od 30 zglobova koji su povezani ligamentima. Tokom trudnoće dolazi do opuštanja ili popuštanja ligamenata u celom telu, a to je način na koji vaše telo priprema zglobove karlice za porođaj, a veruje se da su promenjivi nivoi hormona ono što to uzrokuje, objašnjavaju lekari.
 
Gojenje takođe doprinosi rastu stopala. U trudnoći, kada telo ipak ima veću težinu, stopala se više opterećuju što može uzrokovati širenje zglobova. Faktor povećanja broja stopala takođe mogu biti otoci na nogama. Kako objašnjavaju naučnici, stopala se tokom trudnoće mogu povećati za ceo broj.
 
Naime, istraživači su testirali promene na stopalima kod velikog broja trudnica, i to za vreme njihove trudnoće, nakon porođaja, pa čak i godinu dana nakon porođaja. 
 
U najnovijem istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu "American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation" otkriveno je kako je rast stopala zapravo trajna promena.
  • X

    22.03.2023 07:15
    Istina.Posle tri porođaja povećala su se za broj
  • Ssy

    16.03.2023 06:18
    Gde da kupe cipele?
    Kolika su stopala žena koje su rodile petoro ili više dece?
  • Nimbus

    15.03.2023 17:50
    Istina. Mojoj zeni su se povecala stopala za vise od jednog broja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom