Ginekolozi tvrde: Neobičan simptom jedan je od najranijih znakova trudnoće

Iako žene na trudnoću najčešće posumnjaju nakon izostanka menstruacije i plusića na testu, ginekolozi tvrde da postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na začeće i pre toga.
Ginekolozi tvrde: Neobičan simptom jedan je od najranijih znakova trudnoće
Foto: Pixabay
Naime, jedan simptom posebno ističu kao rani znak da je došlo do trudnoće, a većina žena često ga ne primećuje. Kako donosi portal New Parent Support, reč je o pojačanom lučenju pljuvačke.  
Ginekolozi objašnjavaju da je ovo vrlo česta pojava tokom prvog tromesečja trudnoće.
"Možda ćete često morati da ispljunete malo pljuvačke u maramicu, a gorak ukus pljuvačke može kod nekih trudnica izazvati mučninu ili povraćanje. Dobra vest za većinu žena je da ovaj simptom postepeno popušta i nestaje nakon prvog tromesečja", dodaju.
 
Kao i za većinu stvari u trudnoći, naši hormoni su odgovorni za pojačanu proizvodnju pljuvačke u ustima. Međutim, to takođe može biti uzrokovano trudničkim mučninama jer one mogu naterati žene da manje gutaju, naročito kod onih s hiperemezom gravidarum, odnosno ekstremnom jutarnjom mučninom.
 
Ostali uzroci uključuju gorušicu koja je takođe sasvim uobičajena pojava u trudnoći, ali i izloženost određenim iritantima poput dima, toksina i nekih medicinskih stanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.