Naučnici tvrde: Ovo su dečije godine najstresnije za roditelje

Mnoga istraživanja do sada su se bavila ovim pitanjem - koje su dečije godine najstresnije za roditelje.
Naučnici tvrde: Ovo su dečije godine najstresnije za roditelje
Foto: Pixabay
Kako pokazuje najnovija studija, američki profesori sa Državnog univerziteta Arizona i Državnog univerziteta Oklahoma navodno su došli do odgovora.
Naime, oni tvrde kako su roditelji pod najvećim stresom i osećaju se najnesrećnije u dečijim, takozvanim "tween" godinama, a naročito su pogođene majke.
Kako su objasnili, majke dece u tom uzrastu upravo u tom periodu najčešće pate od anksioznosti i depresije, mnogo više nego kada su im deca tinejdžeri. Iako mnoge žene pretpostavljaju da je prva godina majčinstva najnesigurniji period za njihovo mentalno zdravlje, nedavna studija objavljena u časopisu "Developmental Psychology" otkriva da je depresija najčešća među majkama dece od 11 ili 12 godina.
 
Autorke studije, psihološkinje Sunja Lutar, profesorka na Državnom univerzitetu Arizona, i Lucija Sisiolja, docentkinja na Državnom univerzitetu Oklahoma, ispitale su 2.247 dobro obrazovanih majki s decom uzrasta od najranijeg doba do njihovog punoletstva. Prvenstveno ih je zanimalo njihovo mentalno zdravlje, roditeljska iskustva i percepcija ponašanja njihove dece.
 
Otkrile su da su godine oko početka adolescencije među najstresnijim vremenima za majke. Tokom ovog prelaznog razdoblja, majke se mogu osećati usamljeno, prazno i nezadovoljno svojom majčinskom ulogom.
 
Isto tako, studija je otkrila da, u poređenju s majkama koje imaju male bebe, te žene doživljavaju najniži nivo majčinske sreće, a čak su pod većim stresom nego novopečeni roditelji.
  • Rasa sa salasa

    25.05.2023 11:14
    Reče jednom jedan moj stariji kolega, kad sam se požalio na moju, tada malu, decu... "Mala deca jedu leba, a velika džigericu."
  • H

    25.05.2023 08:48
    H
    Za Roditeljstvo,covek mora biti mentalno zreo i najbolje godine za Roditeljsvo su od 20 do 28 jer tada je covek u punoj,snazi u svakom smislu! Zrelost je na vrhuncu u 35 i 40 godini! Sve posle toga je pogrešno i potrošeno jer covek se mentalno i nervno,troši i sve mu smeta! Priroda je sve,odredila ali covek uporno,ide protiv nje i imamo to sto imamo! Život je prolazan i iza coveka,ostaju potomci i ništa vise…možda neka dela i kraj! Ali ovo je doba,pomodarstva i većina je usisana u tome ne razmišljajući o potomstvu i porodici! I kada ostaneš,sam finanansije se istroše,često i neka bolest te uhvati…gđe sam bio,šta uradio…nista!!! Deca su blagotvorno za ljudsko biće i nepostoji,stres sem onog koji ga mi sami,stvaramo iz pomodarstva itd!!!
  • Sira rodbina

    25.05.2023 08:21
    3 dece
    Najstresnije je izmedju 2 i 22 godine,pre i posle je laganica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom