Pariz dobio Kuću priča: Da deca kroz igru zavole knjigu

Pariz sada ima svoju Kuću priča po uzoru na Švedsku i Norvešku, gde deca kroz igru zavole knjigu, što ih kasnije podstiče da više čitaju.
Pariz dobio Kuću priča: Da deca kroz igru zavole knjigu
Foto: Pixabay
Pričaonica, otvorena u junu u pariskoj Latinskoj četvrti, posvećena je dečjoj književnosti i zasad je jedina u Francuskoj.
Osnovana u partnerstvu s izdavačkom kućom Zabavna škola, Kuća priča razvija maštu, naročito kroz priče pionira dečje književnosti. U prostoru od 130 metara kvadratnih deca mlađa od sedam godina mogu da istražuju svet mašte, listaju slikovnice i slušaju priče koje im pričaju glumice, vaspitačice pričalice.
Među omiljenim su "Cornebidouille", priča o strašnoj veštici koja pravi gadnu supu punu crva i pauka, ili "Max i maksičudovišta" s bićima sa oštrim zubima koja cvokoću kada ih njihov kralj Maks ošine pogledom.
 
Mladim čitačima se svakog meseca nudi deset novih naslova.
 
"Upoznavanje s knjigom kroz igru temelj je našeg projekta (...) Tu se dete igra kao da je lik u priči, a prostor je uređen tako da podseća na priču koju sluša. Zabavna škola poseduje fond od 6.000 knjiga i objavljuje 400 novih naslova godišnje. Neki misle da je naziv naše kuće oksimoron, a ja mislim da su to sinonimi. Škola i zabava mogu nam se činiti kao suprotni pojmovi, ali to je zapravo ista stvar", rekao je Gijom Fabr, suvlasnik izdavačke kuće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom