Kada je vreme da dete dobije prvi telefon?

Korišćenje mobilnih telefona značajno utiče na rano formiranje ličnosti, a prekomerna upotreba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kada je vreme da dete dobije prvi telefon?
Foto: Pixabay
Kada je vreme za prvi telefon, pitanje je na koje stručnjaci nemaju jedinstven odgovor.
Prema poslednjim istraživanjima, američki Institut za dečji um "Child Mind" preporučuje uzrast od 14 godina kao najbolji za prvi pametni telefon.
"Četrnaesta godina je uzeta kao neka granica gde dete zaista može da kognitivno, emocionalno, lepo promišlja poruke koje do njega dolaze. Da može kritički da ih obrađuje, da može logički da zaključuje. Danas roditelji misle da su super kul i moderni ako u najranijim uzrastu detetu daju što bolji model mobilnog telefona, a zapravo čine više štete neko koristi", navodi za RTS psihološkinja Ana Mirković.
 
Upućeni podsećaju na veliki broj aplikacija za roditeljski nadzor koje mogu biti korisne i olakšati roditeljima uvid u to kako deca koriste telefon ali i napominju da je razgovor najbolji mehanizam.
 
"Deca su ranjiva i treba ih čuvati, kao što ih čuvamo i u realnom životu. Uvek prvo savetujemo razgovor sa decom. Uvek treba imati otvoren odnos i treba ih uputiti kako da se ponašaju na internetu", kaže stručnjak za sajber bezbednost Goran Kunjadić.
 
Da je korišćenje pametnog telefona i interneta kod dece mač sa dve oštrice upozoravaju i iz Unicefa.
"Tehnologija je oruđe. Podržite decu da je koriste na pametan način. Korišćenjem tehnologije za svakodnevnu komunikaciju putem servisa za četovanje i pasivnim gledanjem video sadržaja deca neće steći odgovarajuće veštine digitalne pismenosti", upozoravaju iz Unicefa.
 
Pripremite se za igru mačke i miša dok deci ne predstavite sve prednosti i mane novih tehnologija, upozoravaju stručnjaci, naglašavajući da ne postoje tačno utvrđene mere za bezbedno korišćenje interneta, već je to dug proces edukacije u koji je potrebno uključiti celo društvo.
  • Aleks

    04.09.2023 21:11
    Cim prvi put ide negde bez nadzora. Ali samo onaj prastari koji jedino moze da telefoni i salje sms.
    A prva kola sa 18, ali neki Moskvich bar 30 godina star koji ide jako sporo, a jos sporije ubrzava...
  • komsinica

    14.08.2023 00:18
    Deci ne treba telefon. Bili samo i mi deca bez telefona i ?
  • Bezelbub

    13.08.2023 17:14
    Nikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom