Dečije pesmice imaju vrlo pozitivan efekat na jezički razvoj beba

Novo istraživanje pokazuje da pesme koje roditelji pevaju bebama i to kako bebe reaguju na različite ritmove imaju uticaj na njihov jezički razvoj.
Dečije pesmice imaju vrlo pozitivan efekat na jezički razvoj beba
Foto: Pixabay
Muzika od najranijeg uzrasta igra važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. 
Istraživači sa Univerziteta u Beču sada su se zapitali kako novorođenčad reaguje na različite ritmove pesmica koje im roditelji pevaju i kakve posledice percepcija i obrada tih ritmova ima na jezički razvoj.
Tokom istraživanja majke su pevale svojim sedmomesečnim bebama dve poznate dečje pesme: jednu uspavanku i jednu veselu pesmu. Aktivnost mozga novorođenčadi merena je elektroencefalografijom (EEG). Takođe su posmatrani ritmički pokreti beba (npr. ljuljanje).
 
Kada su ova deca napunila 20 meseci, roditelji su putem upitnika ispitani o vokabularu svoje dece. Rezultati su pokazali da je bebama bilo lakše da prate uspavanku. Međutim, više ritmičkih pokreta pokazale su tokom slušanja vesele pesme. 
 
Zanimljivo je da se samo vesele pesmice u kombinaciji s ritmičkim pokretima pozitivno odražavaju na rečnik dece uzrasta od 20 meseci.
 
Dalja istraživanja biće usmerena na razvoj više programa intervencije koji ciljaju na unapređenje muzičke interakcije između roditelja i beba, te njihov kognitivni i jezički razvoj.

Teme

bebe

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom