Letonija legalizovala zajednicu istopolnih parova

Letonski parlament odobrio je istopolnim parovima osnivanje građanskih zajednica, obezbeđujući im pravno priznanje, ali će imati manje prava od venčanih parova.
Letonija legalizovala zajednicu istopolnih parova
Foto: Pixabay
Kako navodi Rojters, homoseksualnost je i dalje tačka podela u Letoniji, čiji poslanici su 2005. godine promenili ustav kako bi definisali brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene.
Novi zakon, koji će stupiti na snagu polovinom sledeće godine, dozvoljava istopolnim parovima da registruju partnerstvo pred zakonom, pa će imati neke benefite kao da su u braku.
Međutim, aktivista za gej prava Kaspars Zalitis, rekao je da istopolni parovi neće moći i dalje da usvajaju decu i imaju još neka prava.
 
"Ovo je sjajan start. Letonija je jedna od šest zemalja EU koje nisu priznale istopolne parove", rekao je Zalitis za Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom