Vrtići u Britaniji poslužuju divljač: "Deca bi trebalo da eksperimentišu s hranom"

U sklopu borbe protiv porasta populacije divljih jelena, dečji vrtići "Tops Day Nurseries", koji upravljaju s 32 vrtića u Velikoj Britaniji, počeli su mališanima da poslužuju divljač.
Vrtići u Britaniji poslužuju divljač: "Deca bi trebalo da eksperimentišu s hranom"
Foto: Pixabay
Kao deo svoje kampanje "Eat Wild", na jelovnike su uveli pet jela od mesa divljači. Dva obroka od mesa divljači deca će dobijati svake tri nedelje, čime će se brojka povećati na 3.000 obroka mesečno.
 
Upravnik vrtićke ishrane Pit Tofis objasnio je kako će 4.000 dece prvi put probati meso divljači u jelima koja su im već poznata, poput špageta bolonjeze i orza s mesom divljači.
"Verujemo da je isprobavanje mesa divljači i eksperimentisanje s hranom važno. Hrana bi trebalo da bude zabavna, uzbudljiva, nova i ukusna", izjavio je on.
 
Tofis kaže da je nutritivna vrednost mesa divljači sjajna i da sadrži manje masnoće, isto toliko proteina i hranjivih materija poput vitamina B12, gvožđa i cinka kao i meso koje tipično jedemo, poput govedine, piletine, jagnjetine i svinjetine.
Dečji vrtići takođe eksperimentišu sa hamburgerima za decu.
 
 
Prema britanskom Odeljenju za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja, u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno ima do dva miliona divljih jelena nakon dvogodišnje pauze u odstrelu tokom pandemije. Budući da nema prirodnih neprijatelja, tj. predatora, rastuća populacija jelena negativno utiče na šumsku biološku raznolikost zbog prekomernog trošenja hrane. Prema Eat Wildu, populacija jelena u Ujedinjenom Kraljevstvu nastaviće da raste samo zbog sadnje 30.000 hektara drveća godišnje do 2050.
Zbog toga je organizacija odlučila da usmeri pažnju na obrazovni sektor koji nikada nije koristio meso divljači u svojim kuhinjama.
 
"Postoji mnogo razloga zašto je uvođenje divljeg i održivog mesa u školske jelovnike važno. Prvo, jako je važno da mlađu generaciju podstaknemo na konzumaciju hranjive namirnice bogate vitaminima kako bismo im pomogli u razvoju. Meso divljači ne samo da je zdravije, već je i održivije od onoga što trenutno konzumiramo. Takođe, puno je ukusnije", poručio je Leon Čalis-Dejvid, direktor kulinarstva u "Eat Wild".
  • Beda

    25.01.2024 13:41
    Beda
    Blago njima jer ovde se meso sluzi par puta mesecno kod pola stanovništva!
  • strašno

    25.01.2024 11:05
    Decu hrane Bambijima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom