Turisti hrle u Indoneziju zbog pomračenja Sunca

Potpuno pomračenje Sunca, koje će se u sredu dogoditi iznad Indonezije, posmatraće hiljade turista pristiglih iz celog sveta da bi prisustvovali ovom retkom prirodnom fenomenu, koji će biti obeležen plemenskim ritualima i brojnim svečanostima.

Pomračenje će početi nešto pre svitanja iznad Indijskog okeana i premeštati se ka jugu, prema ostrvima Borneu i Sumatri, potom ka centralnom delu ostrva Sulavesi i Molučkom arhipelagu, a zatim i prema Tihom okeanu.

Mesec će se progresivno postavljati ispred Sunca oko 6 i 20 po lokalnom vremenu (23 i 20 po Griniču) iznad Sumatre, ostrva na krajnjem zapadu zemlje, a onda će nastaviti svoje kretanje ka istoku, delimično ili u potpunosti zaklanjajući Sunce, što će biti vidljivo u 12 od ukupno 34 provincije.

Oko 10.000 stranih i 100.000 domaćih turista pristiglih iz svih oblasti Indonezije, prisustvovaće ovom prizoru koji će u potpunosti biti vidljiv jedino u toj zemlji, pod uslovom da nebo bude vedro, saopštile su indonežanske vlasti.

Širom zemlje, organizovani su koncerti, svečanosti na plaži i trke čamaca u obliku zmajeva, kako bi se proslavilo prvo pomračenje u poslednje dve decenije u ovoj zemlji koja se prostire na obe hemisfere. Totalno pomračenje koje će se dogoditi u sredu biće deseto po redu u 21. veku. Poslednji put, do njega je došlo 20. marta prošle godine.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.