Bunker iz ere Envera Hodže postao muzej

Sklonište u centru Tirane izgrađeno za vreme diktature Envera Hodže koji je izgradio oko 700.000 bunkera, pretvoreno je u muzej.
"Muzej je posvećen hiljadama žrtava komunizma koje su streljane i umrle u radnim logorima", izjavio je albanski premijer Edi Rama posle posete tom zdanju.
 
Bunker je izgrađen početkom 80-ih godina, ima oko 1.000 kvadratnih metara i povezan je s nekoliko podzemnih galerija koje se protežu po celoj Tirani. U tom skloništu se nalaze kancelarije i prostorije sa uređajima za prisluškivanje.
 
Živeći u strahu od spoljne agresije, albanski komunistički vođa Enver Hodža sagradio je više od 700.000 bunkera kao i nekoliko hiljada kilometara tunela za odbranu zemlje, sada članice NATO-a. Neki od tih tunela i bunkera sada su na raspolaganju Ministarstvu turizma koji želi da ih iskoristi kao turističku atrakciju. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja