Novi Zeland uvodi taksu za turiste zbog zaštite prirode

Vlada Novog Zelanda planira da uvede porez za većinu međunarodnih putnika kako bi smanjila opterećenost na rastućem turističkom sektoru.
Novi Zeland uvodi taksu za turiste zbog zaštite prirode
Foto: Pixabay
Ministarstvo turizma će početi da naplaćuje takse od posetilaca od 35 dolara. Očekuje se da će nova taksa povećati budžet zemlje za 55,8 miliona dolara. Vlada, navodno, planira da koristi sredstva za finansiranje infrastrukture.
 
"U redu je da i turisti daju mali doprinos, tako da možemo da im pomognemo u pružanju bolje infrastrukture koja im je potrebna i zbog bolje zaštite prirodnih resursa u kojima uživaju", rekao je ministar turizma Kelvin Dejvis, prenosi B92
 
Oni koji dolaze iz Australije biće izuzeti od ove takse, a možda to mogu da očekuju i turisti iz Kine. Upravo iz te dve zemlje su im najbrojniji gosti. 
 
Naplata će, kako se navodi, vršiti prilikom aplikacija za vizu, kao i putem novog elektronskog sistema za putovanja na kome se radi. 
 
Novi Zeland beleži rekordan rast turizma u protekle četiri godine, što je značajno uticalo i na privredni rast, ali je istovremeno oštetilo infrastrukturu. Lokalni stanovnici brinu da su nekada netaknute divljine sada preplavljene ljudima.
  • Zagadjenje Extra

    28.06.2018 13:55
    @ Zivan
    Da naravno, svi hrle u Srbiju. Turisticka destinacija do bola. Bukvalno.
  • Zivan

    17.06.2018 22:07
    Slčično bi se i u Srbiji moglo razmišljati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.