Pet stvari koje treba da uradite ako propustite let

Aerodromi su puni ljudi koji su zakasnili na let i panično traže rešenje da ne bi ostali u stranoj zemlji. Neki zakasne radi saobraćaja, neki prespavaju a neki jednostavno potroše mnogo vremena tražeći mesto gde se predaju karte, te avion odleti bez njih.
Pet stvari koje treba da uradite ako propustite let
Foto: Pixabay
Svi koji se nalaze u toj situaciji se u prvi momenat osećaju šokirano, a zatim bespomoćno. U nastavku pročitajte nekoliko saveta o tome šta treba uraditi kada izgubite let.
 
1. Ne paničite
 
Da, ovo je osnovno i najsloženije pravilo. Jako je teško ostati miran kada svojom ili tuđom krivicom propustimo let. Ali vikanje i stresiranje oko aviona koji je već otišao ga neće vratiti. Ono što zaista treba da uradite je da se fokusirate na to kako najbolje možete rešiti problem u kojem ste se našli. Zbog toga, smirite se i pokušajte da razmislite hladne glave pa će sve vaše moždane ćelije sarađivati s vama i brže ćete doći do rešenja.
 
2. Pitajte radnike na aerodromu šta možete da uradite
 
Ukoliko propustite let u 12 časova, idite do info-pulta i raspitajte se kada je naredni let za istu destinaciju. Veoma su česte situacije gde se karta može zameniti za drugu ili gde jednostavno možete rezervisati prvi sledeći let i stići na željenu destinaciju na vreme.
 
Međutim, u nižerazrednim avio-kompanijama se često dešava da vam se radnik nasmeje u lice kada mu zatražite zamenu karte. Nemojte da vas ovo dodatno uznemiri.
 
3. Iskoristite vreme koje ste dobili jer ste izgubili let
 
Kada se nađete u situaciji u kojoj ste u stranoj državi a naredni let je tek dan posle ili za više od deset sati, pokušajte maksimalno da iskoristite vreme koje imate. Ukoliko vaš let ne kreće do sutradan ujutro, pozovite taksi i rezervišite hotel i obiđite grad i pokušajte da izvučete najbolje iz situacije u kojoj ste se našli. Mnogo je bolje vreme provesti istražujući, nego žaleći za nečim što ne možete vratiti.
 
4. Pronađite Wi-Fi
 
Pokušajte da iskoristite Wi-Fi da pogledate da li na vašem ili nekom drugom aerodromu ima let koji vam je potreban. Za traženje letova koristite stranicu Skyscanner. Ukoliko nađete let na drugom aerodromu, preko interneta pronađite broj taksija koji će vas prevesti do tamo. Ukoliko pak ne nađete ništa i morate provesti noć u gradu u kojem ste trenutno, pronađite hotel u kojem ćete odsesti i mesta na kojima ćete jesti.
 
5. Učite iz svojih grešaka
 
Kada rešite sve probleme koje imate i udobno se smestite u avionu, razmislite o tome šta ste sve uradili pogrešno pa je došlo do gubitka leta. Napišite sebi podsetnike šta nikako ne smete uraditi sledeći put i na šta više treba da obratite pažnju.
  • Bob Rock

    23.09.2018 14:33
    "Budite staloženi, kupite sebi drugu kartu (koja će biti skuplja jer je sve u 5 do 12), i ako treba odsednite u hotelu."

    Vau, kako se ja toga nisam setio. :)

    Doduše ovo za Skyscanner jeste koristan i konkretan savet. Između ostalog i da ne bi karte skuplje plaćali preko turističkih agencija, mada u tom slučaju opet nije objašnjeno gde kupiti kartu. (Nisu svuda cene iste, pa je zgodno znati za više mogućnosti.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.