Orginalna baklja Kipa slobode biće izložena u muzeju

Originalna baklja Kipa slobode u Njujorku, koja je na 100-godišnjicu podizanja 1985. godine, u okviru restauracije zamenjena pozlaćenom replikom, i od tada se nalazi na postolju kipa, prebačena je u muzej.
Na Ostrvu slobode, koje je zajedno s Kipom slobode, jedan od simbola Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država, u toku je gradnja Muzeja Kipa slobode. U ovaj muzej je prebačena orginala baklja Kipa slobode koja će od maja 2019. biti izložena posetiocima.
 
Baklja je visoka 4,87 metara, široka 3,65 metara, a ukupna težina iznosi 1.633 kilograma. Izrađena je od bakra i ćilibara.
 
Kip slobode je izrađen u Parizu, bio je poklon Francuske kojim je obeležena stogodišnjica nezavisnosti SAD-a 1886. godine. Od tada predstavlja pozdrav svim posetiocima i useljenicima pristiglim u SAD. 
 
Zbog svoje jedinstvenosti i simboličkog značaja upisan je na UNESCO-vu listu svetske baštine u Americi 1984. godine.
 
Ostrvo slobode godišnje poseti oko četiri miliona turista.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja