Imaju previše kuća na selu, pa ih poklanjaju

U Japanu ima previše kuća i premalo ljudi da žive u njima. Ovaj problem poznat je pod nazivom akija (akya).
Imaju previše kuća na selu, pa ih poklanjaju
Foto: Pixabay
Japanci se sve više sele u gradove i nisu zainteresovani za život u kućama van grada. To je izazvalo pad potražnje. A kada nema potražnje – cene padaju, prenosi B92.
 
Država nije uvela nikakve podsticaje ni za preuzimanje starih kuća, nasleđenih od člana familije.
 
Lokalne zajednice ne mogu da preuzmu i obnove kuću bez dozvole vlasnika, a oni najčešće ignorišu da su dobili kuću u nasledstvo da ne bi plaćali porez.
 
Najveći krivac za ovo su demografske promene.
 
Broj japanskog stanovništva porastao je u 20 veku s 40 miliona na 127 miliona, a sada je počeo naglo da pada. Sa sadašnjom stopom rasta ima tendenciju smanjenja za trećinu na 85 miliona do 2100. godine, a ako se takav trend nastavi do 2300. godine biće samo 8,5 miliona Japanaca.
 
U 2008. godini u Japanu je bilo 7,5 miliona praznih kuća. Do 2013. taj broj se povećao na 8,2 miliona.
 
Zbog toga trgovci nekretninama nude besplatne domove putem interneta, a novi vlasnici su odgovorni samo za poreze i naknade agentima. Mnogim kućama potrebna je kompletna obnova.
 
Ako se nastavi pad broj stanovnika – njih neće imati ko da uzme ni ako se nude potpuno besplatno.
 
Japan nije jedina zemlja koja poklanja kuće. U nekim ruralnim delovima Italije nude se kuće za samo 1 evro.
 
To možda i nije tako čudno ako se zna da Japan s prosečnim godištem stanovnika od 45,3 godina, ima najstarije stanovništvo na svetu. Italijani su na drugom mestu – sa prosečnom starosti od 45,9 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.