Vavilon na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine

Organizacija UN za obrazovanje, nauku u kulturu (Unesko) upisala je danas irački istorijski grad Vavilon na listu svetske kulturne baštine.
Vavilon na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine
Foto: Pixabay
Nakon glasanja Komiteta svetske baštine Uneska, desetine Iračana proslavilo je novi status svog grada kod kapije boginje Ištar mašući zastavama Iraka. Irački zvaničnici pozdravili su ovu odluku sa nadom da će ovo Iraku vratiti status koji zaslužuje.
 
Glasanje je usledilo nekoliko godina nakon što je Islamska država oštetila lokalitet svetske baštine u Iraku na severu zemlje, drevni grad Hatra. Ekstremisti su uništili i druge vredne lokacije u Iraku.
 
Grad star 4.300 godina leži na reci Eufrat, oko 85 kilometara južno od Bagdada i nekada je bio glavna turistička atrakcija pre nego što se u Iraku dogodilo nekoliko ratova u protekle četiri decenije.
 
Kralj Hamurabi napisao je svoj čuveni zakon u Vavilonu, a neki kažu da je Aleksandar Veliki umro upravo u ovom gradu 332. godine pre nove ere.
  • Мунгос

    06.07.2019 08:00
    Нису јавили да ли је на листу културне баштине стављена и она Вавилонска кула у Бриселу.
    Можда зато што су је оставили да изгледа онако недовршено.
    Када буду били испуњени сви задаци, даће се налог да се и она доврши.
    Али биће проблема ако Брегзит буде остварен.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.