Avantura vredna ponavljanja: Kupanje u tirkiznoj Tari i uživanje pod vodopadom

Nemoguće je vratiti se sa raftinga Tarom bez seta dogodovština - dugo se sa zadovoljstvom prepričava zaista nezaboravno iskustvo u netaknutoj prirodi.
Avantura vredna ponavljanja: Kupanje u tirkiznoj Tari i uživanje pod vodopadom
Foto: 021.rs

Piše: Suzana Stojićević

Ako ste se prvi put upustili u ovu avanturu, doživećete poseban nivo do sada neviđenog uzbuđenja. Međutim, iako je "nepisano pravilo" da se ono što se doživi prvi put, pamti kao najbolje, u ovom slučaju nije tako - svaka tura nosi sa sobom toliku količinu adrenalina, te bude zasebna priča, vredna ponavljanja.

Rafting je takva aktivnost kojoj ćete se uvek rado vraćati, u želji za stvaranjem novih uspomena. Tako je nedavno bilo u Rafting centru "Drina - Tara", na produženom vikendu vrednog ponavljanja.

Tim bilding i vikend sa kolegama iz firme, putovanje sa porodicom, avantura sa prijateljima ili odlazak sa partnerom - odaberite društvo u kojem se najprijatnije osećate i krenite na put.

Ljubav na prvi pejzaž 

U samom putu do Bastasa, mestašceta udaljenog 15 kilometara od Foče, pravo je uživanje voziti se kraj bajkovitih predela i pejzaža, za čiju najveću zaslugu ima reka Drina, za koju se ne zna da li je lepša kada se posmatra sa strane Srbije ili BiH.

Naš domaćin bio je Rafting centar "Drina - Tara" (slika gore), ušuškan u kanjonu reke, na granicama dva velika nacionalna parka - Nacionalnog parka Sutjeska i Nacionalnog parka Durmitor.

Prilikom pristizanja u kamp, a nakon dužeg puta, bar za one koji dolaze iz Vojvodine, domaćin se potrudio da nam priredi najbolji mogući doček - pravi gastronomski užitak. Domaću hranu, spremljenu na tradicionalan način, preukusnu.

Porcije su obilne, a večera uz reku i kasnije druženje na terasi prebacuju vas u neku potpuno drugu dimenziju. Zapravo, taj prvi utisak izolacije od gradske vreve i udaljavanje od obaveza i stresa odlična su uvertira i najava sutrašnjeg dana.

Posebno je zanimljiv smeštaj u kampu u bungalovima, koji izgledaju magično, a ako ste stigli uveče i oduševili se prizorom, potpuno drugačiji doživljaj imaćete ujutru. Nesvakidašnji. 

Kada se probudite uz zvuke ptica, koje posebno vole krov drvene kućice u kojoj ste spavali, prvo što želite da uradite je da samo ćutite i posmatrate. I da poručite kafu i natenane je ispijate kraj ledene reke, uz prve zrake jutarnjeg sunca.

Zapravo, kada prvi put izađete napolje, vidite dve boje - zelenu i plavu, uz obrise planine, pa je normalno da se zapitate da li su pejzaži sa desktopa vašeg računara možda ovde fotografisani. Potom se ubacite u tu drugu dimenziju...i prepustite se. Svež planinski vazduh dodatno doprinosi čitavoj idiličnoj atmosferi.

Obilan doručak prethodi finalnom delu, jer se nipošto na put ne kreće praznog stomaka. U ponudi su specijaliteti kao što su vrući uštipci sa kajmakom, pogačice ispod sača, sirevi, pite ispod sača sa sirom i krompirom, domaći pršut, itd.

Nakon doručka, gosti uz pomoć skipera biraju opremu za rafting, a to su obavezni sigurnosni prsluci, kacige, te neoprenska odela i obuća. Za svakoga postoji odgovarajuća veličina.

Nakon podele po grupama, a to je između sedam i osam ljudi, sledi obuka i potom prevoz terenskim vozilima, do početne tačke za rafting.

Teško je odoleti vodopadu

Skiperi drže brifing i kratak kurs tehnike veslanja, načina sedenja i ponašanja u čamcu. Ukažu na sve moguće situacije i predoče kako se u njima treba ponašati. I avantura počinje.

Tada "u vodu" padaju svi raniji strahovi onih koji do sada nisu veslali ili su neplivači, jer sam kontakt i "dodir" sa prirodom stvara jedinstven doživljaj.

Čista i tirkizna prelepa boja reke Tare prosto mami da se u njoj okupaš uprkos temperaturi koja je najviše do 10 stepeni.

Veslanje je ovde zanimljivo i uzbudljivo, a prizor kanjona ostavlja bez daha. Poželiš da zagrliš sve ljude oko sebe.

Skiperi imaju međunarodnu licencu, a svojim ponašanjem i stručnošću čine i onima koji prvi put splavare i misle da su najveći debitanti da se osećaju sigurno i iznad svega bezbedno.

Čamcem se prolazi najatraktivniji deo kanjona i reke Tare, u pauzi se obilaze vodopad i divlji izvori, a zaustavljanje zarad fotografisanja i kupanja uvek je opcija. Nezaobilazna je i brvnara zarad osveženja i dodatnog druženja sa drugim ekipama.

Na raftingu je nemoguće ne steći i brojna poznanstva, zbog velikog broja turista, iz različitijih država. 

Ako sve ovo nije bilo dovoljno uzbudljivo nekome ko je već veteran i često praktikuje rafting, "stanica" na kojoj se nalazi raskošan vodopad, dodatno podiže nivo adrenalina. Uprkos tome što je voda hladna, malo ko može da mu odoli i u njemu se ne okupa.

Sport ili ne raditi apsolutno ništa?

Nakon 25 kilometara vožnje, čamcima se stiže u rafting centar, gde je ručak već spreman. Teleća čorba, jagnjetina, jaretina ili teletina sa ukusnim povrćem ispod sača, salate, te domaće pite ispod sača, uvek vruć hleb i domaći kolači - samo su deo trpeze na kojoj se može naći hrana po svačijem ukusu.

Posle ručka sledi slobodno vreme za odmor, šetnju, kupanje ili rekreaciju. Rafting centar "Drina - Tara " ima uređene terene za mali fudbal i odbojku, te stazu sa klupama i ljuljaškama pored reke. Čitav kompleks se nalazi na samoj obali, sa restoran-terasom iznad reke, te je uživanje bilo da imate obrok, kafenišete ili apsolutno ništa ne radite.

Zbog obilnog ručka, večera je "laganija" - pastrmku na žaru, pečeni krompir i kajmak, burek ispod sača, a za one koji ne vole ribu, tu je provereni roštilj.

Druženje se nastavlja na terasi i uz logorsku vatru do kasnih sati.

Sutradan je povratak kući, ako ste odabrali trodnevni skraćeni paket, osim ako se ne predomislite i produžite avanturu. Novina u Rafting centru "Drina - Tara" je to što su uveli i rafting radnim danima, o čemu više možete saznati kada kliknete OVDE.

Rafting je izazovna avantura koja spada u red ekstremnih sportova, a koja na jedinstven način spaja odmor i uživanje u netaknutoj prirodi i adrenalinski naboj, koji pokreće celo telo, zato mu se mnogi uvek rado vraćaju.

Otuda predlog da ukoliko do sada niste, uvrstite u planove i rezervišete svoj produženi vikend ili neke druge dane i priuštite sebi vrlo aktivan odmor. Odaberite svoj aranžman OVDE.

P.S.
Savet: Obavezno poneti na rafting kremu za sunčanje, topliju odeću za uveče i GoPro ili neku drugu kameru, jer kadrove koje ovde zabeležite, malo gde možete da ponovite.

  • NOVI SAD

    13.07.2019 00:33
    Nestvarna priroda! Kao da nije na ovoj planeti
  • kuzze

    12.07.2019 23:01
    i tata bi sine
    .... samo godine
    eh da je ovo bilo pre 40 god
    mada kada ako ne sada? 60-te su najbolje godine
    osim kada ne :-))))
  • Петровград

    12.07.2019 19:07
    Баш лепо!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja