VIDEO: Kripta Benita Musolinija i ove godine otvorena za posetioce

Kripta Benita Musolinija (1883-1945), koja se nalazi na groblju Sv. Kasijana u Predapiju, i ove godine biće otvorena za njegove pristalice i sve koji budu želeli da "zavire unutra".
Iako italijanski Ustav zabranjuje obnovu Nacionalne fašističke stranke u bilo kom obliku, ne postoji saglasnost po pitanju okupljanja na Musolinijevom grobu.
 
Musolini je rođen u gradu Predapio na severu Italije, blizu Bolonje, 1883. godine. Tu su mu premešteni posmrtni ostaci tek 1957. godine.
 
Kripta će biti otvorena za javnost 29. jula povodom godišnjice njegovog rođenja, a gradonačelnik Roberto Kanali, zajedno sa članovima porodice Musolini, radi na promociji lokacije.
 
Kanali je rekao da želi da promoviše grobnicu kao turističku atrakciju za jačanje lokalne ekonomije. Kripta je zatvorena od 2017. godine.
 
Kripta se naime, kako poručuje, otvara kako bi stari i mladi nostalgičari fašističkog režima mogli da iskažu svoje trajno poštovanje političaru koji je taj režim utemeljivao i odveo u propast, piše MSNnews.
 
Kripta je veći deo godine bila zatvorena i to ne zbog neke državne zabrane, već zbog toga što su Musolinijevi potomci i članovi porodice bili u svađi. Kripta je privatna grobnica unutar privatne kapele koju je Musolini sagradio, a u koju je preneo i posmrtne ostatke svojih roditelja Alesandra Musolinija i Roze Maltoni.
 
Musolinijeva praunuka Rakel Musolini zahteva da kripta bude otvorena tokom cele godine. Taj zahtev podržava i njegova unuka Alesandra Musolini i još neki članovi porodice.
 
Nije ovo prvi put da Benito "pomaže" ekonomiji svoje zemlje. U Predapiju je cvetala industrija suvenira sa njegovim likom. Međutim, prodaja tih suvenira je opala kada je deo familije odlučio da se kripta zatvori i onemogućila pristup Musolinijevoj mramornoj glavi u prirodnoj veličini.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja