Saveti za putovanja u zemlje EU

Evropska komisija je sastavila listu najvažnijih saveta za putnike koji letuju u EU.

1. Prvi savet turistima je da zapamte telefonski broj hitne službe 112 koji je besplatan i dostupan u svih 27 zemalja članica.

2. U Briselu naročito savetuju vozačima da ne sedaju za volan ukoliko imaju više od 0,5 promila alkohola u krvi, odnosno 0,2 promila ukoliko se radi o vozačima početnicima i profesionalnim vozačima. Evropska komisija, međutim, napominje da je ovo samo preporuka budući da zemlje članice same određuju dozvoljeni nivo alkohola. U pojedinim zemljama, kao što je Švedska, na snazi je nulta tolerancija, piše "Dojče vele".

3. Za one koji putuju avionom treba da znaju da postoje avio kompanije koje su na evropskoj "crnoj listi" zbog loših bezbednosnih standarda. Upozoravaju se putnici koji putuju van granica Evrope da pre kupovine avio karata pogledaju listu avio kompanija kojima je zabranjeno da lete u i iz EU.

4. Kada je reč o virusu novog gripa, putnicima se može dogoditi da im bude zabranjeno ukrcavanje u avion zbog sumnje da su zaraženi virusom gripa H1N1. Ukoliko takva odluka aviokompanije nije zasnovana na odgovarajućoj medicinskoj potvrdi, putnik ima pravo na nadoknadu i obeštećenje.

5. U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga u toku putovanja, putnik ima pravo na naknadu od 1.100 evra pod uslovom da je prijavio oštećenje u roku od nedelju dana, a nestanak prtljaga u roku od 21 dana.

6. U slučaju da putnik sumnja da je neko od njegovih putničkih prava narušeno ili želi da se požali na uslove putovanja u okviru EU, može pisati podpredsedniku Evropske komisije zaduženom za prevoz, Antoniju Tajaniju, na imejl cab-tajani-wbpage@ec.europa.eu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja