Uskoro kovid potvrde za građane Srbije koji žele u inostranstvo

Svi građani, koji su prethodnih meseci vakcinisani, za nekoliko dana moći će da, na sopstveni zahtev, dobiju digitalni kovid sertifikat.
Uskoro kovid potvrde za građane Srbije koji žele u inostranstvo
Foto: Pixabay
Već nekoliko meseci naša zemlja radi na pripremi ovog dokumenta, koji bi služio kao dokaz o vakcinaciji i olakšao državljanima Srbije put u inostranstvo. Nadležni objašnjavaju da će se on razlikovati od takozvanog kovid-pasoša i da je to druga vrsta isprave.
 
Prema ranijim najavama, digitalni sertifikat pokazivaće kada ste vakcinisani, preležali koronu ili uradili PCR test, a jedna od mogućih opcija koja se pominjala je i da će digitalni sertifikat postojati u obliku aplikacije za mobilni telefon.
 
Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, obelodanila je nedavno premijerka Ana Brnabić.
 
Srpski sertifikat već priznaje Mađarska. O međusobnom priznavanju pregovara se sa Grčkom, koja i sama ima sličan dokument, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska, odakle su stizale takve najave.
 
Što se tiče priznanja od strane zemalja EU, to još uvek nije poznato. Do sada se, međutim, još ne zna u kojim zemljama će on važiti.
 
"Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju", rekla je nedavno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
  • Sasa

    20.05.2021 17:10
    Ausvajs
    Ma necu nigde na more ove godine, hocu da iznajmim auto u UniRent-u i da sa porodicom obidjem Srbiju.Ako treba da se kupam kupacu se i pecati ribu na Drini.
  • Putnik

    10.05.2021 22:19
    ????
    Pa predsjednica vlade je rekla da ce od 1 maja moci da se dobije digitalni certifikat. Od kuda sad za par dana? I kome poslati sopatveni zahtev?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.