Slovenci vraćaju s granice

Od 19. decembra prošle do 3. januara ove godine slovenačka policija je sa granice vratila 160 državljana Srbije.

Od toga, njih 18 je dobilo zabranu ulaska u Sloveniju, samim tim u EU, zato što nisu imali dovoljno evra za preživljavanje tokom boravka u inostranstvu. Čak 11 građana nije umelo da slovenačkim policajcima objasni zašto putuju u EU. Sa granice su vraćani vlasnici starih plavih pasoša, ali i oni koji imaju biometrijski.

Prema podacima koje smo dobili u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije, 102 naša državljanina vraćena su zato što su se nalazili u šengenskom informacionom sistemu - ranije im je neka članica EU izrekla zabranu boravka na svojoj teritoriji. Još 22 građanina morala su da se vrate jer nisu imali traženu vizu. A, jedan je hteo u EU sa nevažećom vizom. Embargo su dobila i šestorica putnika jer je policija procenila da u Sloveniju žele da uđu da bi se bavili kriminalom.

Kao što se vidi, nekim našim građanima izjalovila se nada da će Novu godinu dočekati negde na zapadu, sa prijateljima ili rođacima. Jedna od njih je M. B. (28) iz Beograda, koja je putovala "Lastinim" autobusom za Milano kod prijateljice, ali je 30. decembra vraćena sa slovenačke granice uz pisano obrazloženje da sa 40 EUR, koliko je imala kod sebe, ne može živeti mesec dana u EU: "Dva puta sam zvala italijansku ambasadu u Beogradu da proverim šta mi treba za put do Milana i oba puta mi je rečeno da je biometrijski pasoš dovoljan. Na graničnom prelazu Obrežje, međutim, slovenački policajac mi je u pasoš upisao zabranu ulaska zato što sam u kešu imala samo 40 EUR, a nije hteo ni da pogleda u moju bankarsku platnu karticu sa oko 2.000 EUR, niti da uvaži da tolike pare nisam htela da nosim u tašni".

Prema njenim rečima, policajac se prema njoj i još petoro putnika, među kojima je i bilo i dete od šest godina, ponašao "sa mnogo prezira", tretirao ih je "kao nižu rasu", "unosio se u lice i pretio, falilo je još samo da me pretuče". "Zajedno sa mnom, sa granice je vratio jednog momka zato što nije znao da li kod rođene sestre u Parizu ostaje 13 ili 14 dana. Vratio je jednu ženu zato što nije imala dovoljno keša za boravak u EU, ali je pustio njeno dete od šest godina jer je za njega imala pare da ga prehrani. Tome komentar nije potreban", tvrdi M. B.

Slovenački konzul Jozef Keček kaže za "Blic" da za sada nema komentar jer još ne raspolaže činjenicama. "Inicirali smo proveru u Sloveniji i kad bude završena oglasićemo se povodom tog slučaja. Čuo sam za još nekoliko primedbi na način primene uredbe Evropske komisije (EK), da je vraćeno još nekoliko ljudi. Inače, problem vezan za pasoše je veoma kompleksan. Otuda je delegacija EU u Beogradu, na inicijativu više ambasada, poslala neka pitanja u Brisel, a odgovore još čekamo", kaže Keček.

U MUP Slovenije ističu da je u slovenačkoj nadležnoj uredbi, koja je u skladu sa propisima EU, navedeno da se kao dokaz da putnik poseduje dovoljno novca za preživljavanje osim gotovine priznaju i "putnički čekovi, međunarodno priznate debitne ili kreditne kartice, akreditivi ili bilo koji drugi verodostojni dokaz postojanja novca", kao i da proveravaju navode čitateljke "Blica".

Inače, unutar EU nije harmonizovana visina novca koju putnik mora posedovati po danu boravka na njenoj teritoriji, što pravi probleme na graničnim prelazima, jer sve zavisi od tumačenja granične policije. Standard se razlikuje od zemlje do zemlje i, kako kažu u diplomatskim krugovima, granična policija trebalo bi da po tom pitanju bude tolerantna.

Izvor "Blica" iz slovenačke policije sugeriše građanima Srbije da, uprkos viznoj liberalizaciji i posedovanju biometrijskog pasoša, ponesu što više dokumenata kojima mogu da otklone eventualnu sumnju ili dileme granične policije. Poziva se na izreku da "od viška glava ne boli".

"Ako imate samo 40 EUR i hoćete da idete u Finsku, za šta vam je iz Slovenije potrebno bar 250 EUR, onda je sigurno da će biti zabranjen ulazak. Ali, ako imate dokumente da ste organizovali "ol inkluziv" boravak u Austriji, onda nema problema na granici ni sa 40 EUR",  objašnjava sagovornik.

  • ab

    11.01.2010 21:35
    Zadatak za Novinare?
    Verujem kad biste im napravili novinarsku zamku sa skrivenim kameram u autobusu i da ih ulovite par puta, pa jos to pokazete na TV-u, da bi se gosn. ambasador dezele drugacije ponasao. Malo da i on guta knedle za promenu.
    Inace to nije prvi put da se oni tako ponasaju.
    Voleo bi da Srbija ponovo baci jedan pogled na slovenacke i hrvatske ekonomske interese u Srbiji i priupita ih malo za reciprocitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.