EU ukida obavezne maske u avionima i na aerodromima

U Evropskoj uniji od sledeće nedelje neće biti obavezno nošenje zaštitne maske u avionima i na aerodromima, saopštila je danas Evropska agencija za avio bezbednost (EASA).
EU ukida obavezne maske u avionima i na aerodromima
Foto: Pixabay
Agencija je izrazila nadu da će ta odluka, doneta zajedno sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), biti "veliki korak napred ka normalizaciji vazdušnih putovanja". 
 
Nove preporuke uzimaju u obzir "poslednji razvoj događaja u pandemiji, posebno stepen vakcinacije i prirodno stečenog imuniteta", kao i ukidanje mera restrikcije širom Evrope.

"Putnici bi i pored toga trebalo da se ponašaju odgovorno i da poštuju druge oko sebe. Putnik koji kašlje i kija trebalo bi ozbiljno da razmotri nošenje zaštitne maske, radi onih koji sede u blizini", saopštio je izvršni direktor EASA Patrik Kaj. 

Direktorka ECDC Andrea Amon rekla je da i dalje treba održavati higijenu ruku i držati distancu, ali da se operaterima aerodroma savetuje da ne uvode obaveznu distancu ako bi ona mogla da napravi "zagušenje".
 
Evropske institucije takođe preporučuju avioprevoznicima da drže u pripravnosti sisteme za prikupljanje podataka o lokaciji putnika, za slučaj da ti sistemi budu potrebni u budućnosti. 
 
Nove preporuke stupaju na snagu 16. maja, a pravila o nošenju maski nakon tog datuma mogu da zavise od avioprevoznika ukoliko let ide ka ili od destinacije gde su pravila drugačija. 
  • Dejan Vukovic

    28.12.2022 09:45
    Odlicna odluka
    Dobro je da se sve polako vraca u normalu jer je avio industrija bila zestoko pogodjena pandemijom. Treba i dalje biti oprezan, voditi racuna o sebi i o drugima, kao i o putnicima. Ono sto je mene u nedavnoj poseti Istanbulu poptuno odusevilo je da na njihovom novom aerodromu sam primetio fotokataliticke preciscivace vazduha na svim ulazima i izlazima iz aerodromske zgrade i tamo gde je veca koncentracija ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.