VIDEO: U Vijetnamu otvoren stakleni most, jedan od najdužih na svetu

U planinskom turističkom odredištu u Vijetnamu svečano je otvoren pešački most sa staklenim dnom na 150 metara visine, dugačak 632 metra, jedan od najdužih na svetu.
Viseći most Bach Long, što u prevodu znači "Beli zmaj", nalazi se u provinciji Son La, severozapadno od glavnog grada Hanoja i graniči s Laosom.
Prema Ginisovoj knjizi rekorda najduži stakleni most na svetu je struktura u Guangdungu u Kini dugačka 526 metara. Međutim, Udruženje svetskih rekorda (The World Record Association), takođe telo za sertifikovanje rekorda, na svojim stranicama dvodelni vijetnamski most naziva najdužim na svetu sa 632 metra.
Njegova je specifičnost u tome što je njegova dužina između dva vrha s obe strane klanca 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze.
 
"Inženjerski projekat je zahtevao da deo mosta bude postavljen na liticama kako bi se zaštitili priroda, drveće i stene. Bio je to neverovatan projekat", rekao je Glen Polard, predstavnik Ginisove knjige rekorda, koji je prisustvovao ceremoniji otvaranja.
 
"Nisam se usudio da pogledam dole jer se bojim visine", rekao je posetilac Vi Thi Thu (22) koji je prisustvovao subotnjoj svečanosti otvarenja mosta. 
 
 
Ojačano staklo upotrebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 mm, a na mostu se istovremeno može nalaziti do 450 ljudi, objavio je vlasnik objekta.
 
Ovo je treći stakleni most koji je poslednjih godina izgrađen na jugoistoku Vijetnama. 
 
Okrug Moc Chau, koji se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Hanoja može se pohvaliti prostranim planinskim visoravnima i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Vijetnama poznato po borovim šumama, pećinama šišmiša, vodopadima, jezerima i brdovitim plantažama čaja.
  • Seba

    31.05.2022 14:04
    I da
    Najduzi drveni most je isto u Vietnamu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja