Putovanje sa decom avionom: Šta sve morate da znate

Kako je sezona letnjih odmora na samom početku, mnogi roditelji koji prvi put putuju avionom sa decom imaju mnoge nedoumice.
Putovanje sa decom avionom: Šta sve morate da znate
Foto: Pixabay
Let sa bebom
Ono što je roditeljima koji imaju bebu jako važno, jeste kada tačno mogu sa svojom bebom da putuju. Ograničenje ne postoji, beba može odmah po rođenju da leti, jedino što je važno u ovom slučaju jeste da mora da ima pasoš. Ovo pravilo se promenilo pre skoro dve godine, a pre toga beba je mogla da putuje samo sa izvodom iz matične knjige rođenih. Tako da sada, pre nego što izaberete datum svog putovanja, obratite pažnju na količinu vremena koju je neophodno izdvojiti za samu proceduru vađenja pasoša.
Beba u avionu može biti u krilu roditelja sve vreme, dok neke kompanije dozvoljavaju da beba putuje u "jajetu", ali da sedi u prvom redu ekonomske ili biznis klase.
 
Ono što mnoge roditelje zanima jeste i transport kolica koji je svakako moguć. Ona se čekiraju kao i svaki prtljag i odlaze u sortirnicu, ali možete prevesti dete njima sve do ulaska u avion i ostaviti ih ispred vrata aviona. Posebna sklopiva kolica mogu se uneti u kabinu i zavode se kao ručni prtljag. To su ona kolica koja, kada se sklope, budu dimenzija propisanih za ručni prtljag i takva kolica posada prima u avion.
 
Šta poneti za let za bebom?
 
Kao i za svaki izlazak iz kuće - dobro snabdevena torba sa pelenama je prvo što pakujete. Uz to idu i ostale stvari za higijenu ili dohrana, ukoliko je koristite. Na šalteru za čekiranje obavezno morate prijaviti svu hranu za bebe, kao i lekove koje ste poneli.
 
Vodite računa o higijeni - ponesite sredstvo za suvo pranje ruku i rezervne cucle. Takođe, imajte na umu i higijenu prostora koje ostavljate za sobom - kese sa zip zatvaračem su vam pre svega neophodne za sve ono što treba da bacite kasnije. To bi bile prljave pelene, maramice, pakovanja hrane i ostalo. Ono na šta još morate misliti je rezervna odeća - u ručni prtljag spakujte rezervni donji i gornji deo.
 
Nemojte zaboraviti i na razonodu - ponesite nekoliko manjih igračaka ili nešto za zabavu.
 
Kada dete može da putuje samo?
 
Dete može da putuje samo sa 12 punih godina. Sve što je od dokumenata potrebno jeste saglasnost oba roditelja overena kod notara. Naravno, i pasoš.
 
Poseban slučaj jeste kada želite da vaše dete tokom i nakon leta bude sve vreme zbrinuto i bezbedno. Deca od pet do 18 godina putuju u pratnji stjuardese. Za nepraćeno dete ili UMNR (unaccompanied minor) važe sledeća pravila: dete se najpre čekira sa roditeljem, a zatim dolazi stjuardesa koja ga prati do aviona.
 
Na roditelju je da ostane na aerodromu sve vreme dok avion ne poleti, a na samom čekiranju se popunjava obrazac koje dete nosi sa sobom i predaje kabinskom osoblju. Ova usluga se plaća pri samoj kupovini karte ili prilikom čekiranja.
 
Deca koja putuju sa roditeljima uvek i sede pored njih, nije bitno da li je u pitanju prolaz, sredina ili mesto do prozora.
 
Kupovina karata
 
Dete do dve godine ne mora da koristi zasebno sedište pa se tako za njih ne plaća avionska karta. Kada je u pitanju dete staro dve godine mora da koristi posebno sedište, ali deca starosti do 12 godina imaju popust na avionske karte. Naravno, ovo zavisi od destinacije i putničke klase.

Teme

deca

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.