Koliko novca treba izdvojiti za putno zdravstveno osiguranje?

Individualna polisa za uobičajenu osiguranu sumu od oko 30.000 evra putnike za 12 dana putovanja košta oko 2.000 dinara.
Koliko novca treba izdvojiti za putno zdravstveno osiguranje?
Foto: Pixabay
Toliko će otprilike morati da izdvoje oni koji putuju u zemlje Evrope, Tursku, Egipat ili Tunis.
Osiguravajuća društva za porodična putovanja odobravaju popust, tako da ista ova polisa, sa istim teritorijalnim pokrićem, za porodicu sa dvoje odraslih i dvoje dece košta 4.000-4.500 dinara, navode u Udruženju osiguravača Srbije za Biznis.rs.
I dok je kod pojedinih osiguravajućih kompanija kovid osiguranje sastavni deo polise, druge nude mogućnost izbora u vidu dodatka za koji je neophodno izdvojiti više novca. Cene za individualnu polisu koja uključuje kovid osiguranje i uobičajenu sumu osiguranja od 30.000 evra za 12 dana putovanja kreću se od 2.300 do 3.200 dinara, dok je za porodično osiguranje za dvoje odraslih i dvoje dece neophodno od 5.500 do 5.900 dinara.
 
Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva slučajeve koji se nisu dogodili krivicom putnika (vlasnika polise) i nisu posledica hronične bolesti, a njome su pokriveni troškovi iznenadnih i hitnih lekarskih intervencija zbog bolesti ili nesrećnog slučaja, bolničkog ili vanbolničkog lečenja u inostranstvu i eventualnog transporta bolesnika, a sve do ugovorene sume osiguranja.
 
"Vlasnik polise ne može da očekuje isplatu po odštetnom zahtevu ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest, ako se nezgoda dogodila u alkoholisanom stanju ili zbog bavljenja ekstremnim sportskim disciplinama. Ali, preporuka građanima je da u inostranstvo ne idu bez obe polise jer pokriva sve nedaće koje mogu da nas snađu na putu, a koje ne možemo sami, bez lekarske pomoći, da rešimo", ističu u Udruženju osiguravača Srbije.
 
Na pitanje kako se kreće visina pokrića, odnosno iznos koji može da se koristi u slučaju nepredviđenih okolnosti, bolesti ili lečenja, u ovom udruženju kažu da je uobičajena suma osiguranja oko 30.000-35.000 evra i to je gornja granica obaveze osiguravača po jednom osiguranom slučaju.
 
"Drugim rečima, to je maksimalan iznos novca koji je na raspolaganju vlasniku polise za potrebe lečenja u inostranstvu ili nadoknadu određenih troškova. Ovde treba obratiti pažnju i na polise sa uključenim kovid dodatkom, jer postoje različite ponude, tako da se ili kompletna pomenuta suma može koristiti i za tu vrstu bolesti ili se na ovu sumu dodaje još, na primer, 5.000 evra za slučaj korone", napominju u Udruženju osiguravača.
 
Kao i kod kupovine bilo koje druge polise osiguranja, putnici bi trebalo da obrate pažnju na ono što dobijaju za uloženi novac.
 
"S obzirom na mogućnost kupovine dodatnih osiguranja, takođe treba obratiti pažnju i na tu ponudu. Ono što je možda i važnije, obavezno treba obratiti pažnju na uslove aktiviranja polise, odnosno na postupak koji morate da ispoštujete kada vam zatreba lekar, a posedujete polisu", savetuju u ovom udruženju.
 
Kada je reč o potražnji za ovom vrstom osiguranja, ali i činjenici da je pandemija donekle povećala odgovornost putnika, kao i cenu osiguranja, u Udruženju osiguravača ističu da je ovo najprodavanija polisa koja kod nas nije obavezna, a koju kupuje oko 75 odsto građana koji putuju u inostranstvo.
 
"Ipak, oko 20 odsto naših građana krene na put bez ove polise i time rizikuju ogromne troškove neplanirane posete lekaru u inostranstvu, gde i najobičniji pregled košta nekoliko stotina evra. Pandemija je povećala svest građana o osiguranju generalno i uslovila rast prodaje polisa osiguranja, što se odnosi i na pojačanu tražnju za polisama putnog zdravstvenog osiguranja. Što se tiče same cene, ne možemo da govorimo o poskupljenju osiguranja. Ovde treba voditi računa da li se kupuje polisa putnog zdravstvenog sa uobičajenim pokrićem, ili se uz tu polisu kupuju i dodaci za osiguranje od kovida, sportskih rizika ili primera radi za osiguranja pri obavljanju građevinskih radova", zaključuju u Udruženju osiguravača Srbije.
  • Mina

    16.06.2022 10:00
    Osiguranje
    Cena osiguranja zavisi od osiguravajuceg drustva kao i od godina molioca. Pre putovanja se treba raspitati gde je najpovoljnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.