Problemi sa putovanjima: Smanjeni kapaciteti avionskog transporta dovode do otkazivanja letova

Nakon što su posle dve godine ukinute ograničavajuće mere borbe protiv pandemije koronavirusa, potražnja za putovanjima se vratila.
Problemi sa putovanjima: Smanjeni kapaciteti avionskog transporta dovode do otkazivanja letova
Foto: Pixabay
Međutim, avio kompanije i aerodromi u Evropi koji su smanjili broj radnika primorani su da otkazuju letove.
Redovi putnika na aerodromskim linijama su dugački, a izgubljeni prtljag se gomila, što signalizira da će ovo biti haotično leto za putnike u Evropi.
Zbog letnje turističke sezone koja je u toku, putnici se susreću sa haotičnim scenama na aerodromima, među kojima su duga kašnjenja, otkazani letovi i neprijatnosti zbog izgubljenog prtljaga.
 
Najprometniji holandski aerodrom Šiphol (Schiphol) saopštio je da skraćuje letove i da ima na hiljade putnika dnevno iznad kapaciteta koji osoblje obezbeđenja može da podnese. Izvršni direktor alijanse Air France-KLM Ben Smit izjavio je danas da bi mogli proći meseci pre nego što Šiphol bude imao dovoljno osoblja da podnese potražnju.
 
Londonski aerodromi Gejtvik (Gatwick) i Hitrou (Heathrow) traže od avio-kompanija da ograniče broj letova. Prevoznik sa popustom iziJet (easyJet) ukida hiljade letnjih letova kako bi izbegao otkazivanje u poslednjem trenutku i kao odgovor na ograničenja u Gejtviku i Šipholu.
 
Severnoameričke aviokompanije su pisale šefu transporta Irske zahtevajući hitnu akciju za rešavanje "značajnih kašnjenja" na aerodromu u Dablinu.
 
Oko 2.000 letova otkazano je sa glavnih aerodroma u kontinentalnoj Evropi tokom jedne nedelje ovog meseca, pri čemu je sa Šiphola otkazano oko 9 odsto, saopštila je kompanija za avijaciju Sirium (Cirium).
 
Još 376 letova je otkazano sa aerodroma u Velikoj Britaniji, a letovi sa Hitroa čine 28 odsto, navodi se u saopštenju. Na Hitrou, more nepreuzetog prtljaga prekrilo je pod terminala prošle nedelje.
 
Aerodrom je okrivio tehničke greške u sistemu za prtljag i zatražio od avio-kompanija da u ponedeljak smanje 10 odsto letova na dva terminala, što utiče na oko 5.000 putnika.
 
Situacija je slična i u SAD, gde su avio-kompanije prošle nedelje otkazale hiljade letova tokom dva dana zbog lošeg vremena baš kada raste broj letnjih turista.
 
Hiljade pilota, kabinskog osoblja, rukovalaca prtljagom i drugih radnika u vazduhoplovnoj industriji otpušteno je tokom pandemije, i sada ih nema dovoljno da se nose sa povratkom broja putovanja.
 
Iz sindikata FNV koji predstavlja većinu osoblja na amsterdamskom aerodromu Šiphol saopšteno je da su otpušteni radnici u vazduhoplovstvu "našli nove poslove sa većim platama, sa stabilnijim ugovorima".
 
"Sada kada svi ponovo žele da putuju, radnici ne žele poslove na aerodromima", navodi se u saopštenju.
 
U Belgiji je Brisel erlajns (Brussels Airlines) saopštio da će trodnevni štrajk koji počinje danas dovesti do otkazivanja oko 315 letova i uticati na oko 40.000 putnika.
 
Dvodnevni štrajkovi pogodili su pariski aerodrom Šarl de Gol ovog meseca, jedan od strane osoblja obezbeđenja, a drugi od strane osoblja aerodroma. Četvrtina letova je otkazana drugog dana.
  • Vanja

    24.06.2022 10:54
    Evropa je dno
    Avijacija u Evropi je katastrofalna. Ugovori su smešni, plate su male, radnici su nezadovoljni. Svako ko ima priliku pre će izabrati Aziju nego Evropu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.