Besplatna hitna medicinska pomoć u Crnoj Gori za turiste iz Srbije, ali uz jedan uslov

Turisti iz Srbije ove godine mogu besplatno da koriste hitnu medicinsku pomoć u Crnoj Gori.
Besplatna hitna medicinska pomoć u Crnoj Gori za turiste iz Srbije, ali uz jedan uslov
Foto: Pixabay
Jedini uslov je da ponesu potvrdu koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.
Da bi ostvarili to pravo, potrebno je da od Fonda za zdravstveno osiguranje u mestu prebivališta dobiju potvrdu o pravu na zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u Crnoj Gori, rekla je Nina Vukčević iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.
"Sa tom potvrdom, po dolasku u Crnu Goru, turisti iz Srbije treba da se obrate Fondu za zdravstveno osiguranje u mestu boravka koji im izdaje drugu potvrdu sa kojom imaju pravo da ostvare hitnu zdravstvenu zaštitu u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama za usluge za koje su fondovi dve zemlje zaključili ugovor", objasnila je ona.
 
Takođe, prema zvaničnoj odluci, za ulazak u Crnu Goru nije potrebna kovid potvrda.
  • Slavoljub Stanojevic

    26.07.2023 01:02
    Ista g...
    U Srbiji a i u Crnoj Gori, sve je napravljeno da bi ljudi odustali od drzavnih lekara, ali doprinos za zdravstvo moras da placas. Srpski javni sektor je postao cistliste za one koji su u terminalnim stadijumima bolest. Da budem jasniji, u javnom sektoru covek dodje da se leci pred kraj, znaci oni koji umiru od karcinoma, leukemije, slogirani i slicna stanja. Za sve ostalo, da ne bi dosao u poziciju da budes twrminalni bolesnik, moras privatno. Zakljucak: gazda pere pare od droge i kriminala, zida se Beograd na vodi, zato gradjani svoju decu morate da lecite SMS porukama i da klecite da vam neko udeli za lecenje. Izvolte pa opet glasajte gazdu!
  • Ha

    04.07.2022 15:03
    Ha
    Kako se lece njihovi gradjani, studenti kod nas? Eee Crna goro, samo ti ime govori, nikad više tamo, moj novac trošim gde me cene i poštuju kao gosta.
  • Milan NS

    04.07.2022 13:41
    Jednom sam
    išao da izvadim tu potvrdu.
    Komisija u RFZPIO mi je tražila izveštaj državnog lekara opšte prakse i državnog stomatologa.
    Lekara opšte prakse sam zakazao za 5 (pet) dana.
    Stomatologa sutradan.
    Posle nedelju dana ponovo sam otišao pred komisiju u RFZPIO. U medicinskoj dokumentaciji (dan danas ne znam odakle im) našli su mi da sam imao 2 (dva) bronhitisa zaredom jedne zime pre bukvalno 20 (dvadeset) godina.
    Posumnjali su na astmu i poslali me da im donesem izveštaj državnog pulomologa.
    Da bih dobio izveštaj državnog pulomologa, morao sam ponovo da zakažem lekara opšte prakse koji mi je zakazao termin kod državnog pulmologa za 14 (četrnaest) dana.
    Obavio sam i taj pregled i posle 15 (petnaest) dana odneo i taj izveštaj komisiji za RFZPIO.
    Dobio sam potvrdu da sam zdrav i da mogu da koristim besplatno putno zdravstveno osiguranje.
    Sreća je pa sam prvi put otišao u RFZPIO mesec dana pre nego sam trebao da krenem na put i sreća pa sam sve preglede uspeo da zakažem i obavim u tih 30 dana.
    Inače...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja