Pre nego što krenete na put: Kako koristiti klimu u autu za najbrže hlađenje i na šta treba paziti

Tokom vrućih i sparnih dana, klima u automobilu je spas, naročito ako idete na duže putovanje, ali treba biti oprezan.
Pre nego što krenete na put: Kako koristiti klimu u autu za najbrže hlađenje i na šta treba paziti
Foto: Pixabay

Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, je redovno čišćenje klime, piše N1 Zagreb.

Ukoliko se vozite po gradu, razmislite da li vam se isplati da palite klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Ako se ipak odlučite da upalite klimu, izuzetno je važno da pazite da temperatura hlađenja nije preniska u odnosu na temperaturu spolja, jer možete da dobijete upalu grla i sinusa i prehladite se. Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati telo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smeju ljudi sa slabijim srcem.
 
Pravilan postupak hlađenja automobila
 
Nakon paljenja auta, otvorite sve prozore i uključite klimu.
 
Izaberite opciju uvlačenja spoljnog vazduha.
 
Temperaturu namestite na minimum.
 
Okretanje ventilatora postavite na najveću brzinu.
 
Nakon rashlađivanja, prozore zatvorite i smanjite brzinu ventilatora.
 
Neka hladan vazduh duva u vetrobransko staklo i noge, a ne u lice.
 
Nekoliko minuta pre kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i buđi manji, jer preferiraju vlažno, a ne suvo okruženje.
"Ne usmeravajte ventilator direktno u lice"
 
"Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od 8 stepeni, vlažnost bi trebalo da bude od 40 do 60 posto, a brzina strujanja vazduha najviše 0,2 m/s. Ne usmeravajte ventilator direktno u lice, jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Takođe, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje sa ovlaživačima", rekla je za 24 sata dr Branislava Čilić, specijalistkinja porodične medicine iz Zagreba.
  • Samo pitam

    05.07.2022 07:52
    Jel' to treba uraditi samo sa autom koji je parkiran na suncu ili i sa autom koji je u podzemnoj garaži ...?
  • Bb

    05.07.2022 06:28
    Bb
    Klima je napravljena da ohladi,coveka! Nekom odgovara jako hladno a nekom umereno,svi smo razliciti! Ako idem na duzi,put a napolju je preko 30 ja u autu,podesim klimu na 21 isto kao po gradu! Ohladime,osvezi i mogu normalno da vozim!
  • Bane

    05.07.2022 00:45
    Na destinacije van grada klima treba da vrti ohlađen vazduh iz auta, a ne da konstantno uvlači spoljašnji temperature 40°C. Tako će rashladiti veoma brzo i prijatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja