Idete na letovanje? Kako da se oslobodite stresa pred odlazak na put

Godišnji odmor je nešto čemu se svi radujemo i što nam je često motivacija da završimo sve druge obaveze na vreme, kako bismo mogli da se opustimo, ali vrlo lako može da postane i izvor stresa.
Idete na letovanje? Kako da se oslobodite stresa pred odlazak na put
Foto: Pixabay
Pred putovanje je važno da se pripremite, tako da je dobro da imate spisak obaveza i proverite šta je sve potrebno da ponesete. Međutim, uopšte ne treba sve ostaviti za poslednjih nekoliko dana, jer ćete onda nepotrebno izludeti sami sebe i opteretiti se, umesto da budete spremni za opuštanje.
Zato sledi četiri saveta kako da do toga ne dođe, piše City magazin.
Planirajte na vreme
 
Verovatno najpametnija stvar koju možete da uradite je da na vreme napravite spisak obaveza pred putovanje i krenete da ih precrtavate - jednu po jednu. To naravno ne treba da preuzme samo jedna osoba, već obaveze treba raspodeliti, ali što pre budu gotove, to će manji pritisak biti na kraju, pred samo putovanje.
 
Lista obaveza treba da se osvrne na potrepštine za sam put, kao što su kofer, ranac, važeći pasoš, ali i za sve vreme dok ste odsutni, odnosno šta sve treba da spakujete od odeće i obuće, lekova, kreme za sunce…
 
Obavestite kolege da nećete biti dostupni
 
Ukoliko možete, započnite odmor nekoliko dana pre samog putovanja kako biste se navikli na to da niste u kancelariji i da nemate poslovnih obaveza. Obavestite kolege da nećete biti tu, po potrebi zadužite nekog da preuzme obaveze koje ne mogu da čekaju, a o svemu ostalom razmišljajte tek po povratku.
 
Preporuka je da stavite automatski odgovor na svoj mejl nalog, kako bi svi znali da niste tu i da jednostavno ne proveravate isti.
 
Obavite finalne pripreme ranije
 
Ima stvari koje se ne mogu završiti ranije, ali ima i onih koje mogu – pa tako možete unapred razmisliti koje stvari treba oprati, da li treba da kupite neku novu stvar, da li ste nekog zadužili da vam zaliva biljke, da li vaš ljubimac putuje sa vama ili ga neko čuva. Pripremite stranu valutu, proverite da li možete da plaćate karticom u inostranstvu i ništa manje važno – kupite namirnice koje mogu da vas čekaju u zamrzivaču kako vas ne bi dočekala kuća bez ikakve hrane.
 
Opustite se nekoliko dana pred polazak
 
Ovde ne mislimo samo na pokušaj da sebi kažete da ste opušteni, nego na praktične postupke. Ukoliko ste na vreme obavili sve ostalo, iskoristite dan pred put da slušate opuštajuću muziku, čitate knjigu, odmorite se uz omiljenu seriju, jednostavno se isključite iz huke i buke svakodnevice i tako će vaš organizam biti spremniji za odmor.
  • nema

    28.07.2022 08:40
    obrnuto
    @V meni deluje upravo obrnuto osoba koja na taj način može da priušti sebi da se isključi, ima standard i uticaj na organizaciju posla koji to dozvoljava.
  • Iiii

    28.07.2022 07:51
    Ostavite decu kod babe i dede
  • V

    28.07.2022 00:23
    Ko tako lako može da se isključi s posla obično ni nema novca za putovanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja