FOTO, VIDEO: Tivat - mediteranska oaza Boke Kotorske

Ako poželite ovog leta da istražite crnogorski deo Jadrana ili preciznije - Boku Kotorsku, možete da se zaputite u njen najsunčaniji grad: Tivat.
Mediteranska oaza pruža dovoljno sadržaja, apartmana i hotela, plaža i restorana, a opet nije ni razvikana ni divlja, pa je idealna za one koji žele malo više mira na svom odmoru, piše Pun kufer.
Tivat je smešten u zalivu Boke Kotorske, tačnije na poluostrvu Vrmac. Reč je o gradiću koji se prostire na svega 46 kilometara kvadratnih - pa premda je mirniji i pitomiji od poznatijih priobalnih gradova kao što su Bar ili Budva, sigurno će vas oduševiti svojim duhom i opuštenošću.
Njegove ulice krase brojne barokne palate, a njegove ulice redovno oživljavaju u bojama raznih zabava. Ne zovu ga bez razloga gradom kulture i muzike, a sveopštem šarenilu doprinosi i raznoliko stanovništvo: ovde su dom našli i Crnogorci, i Srbi, i Hrvati, ali i brojni drugi. 
 
 
Legenda kaže kako je upravo ovde ilirska kraljica Teuta imala svoj letnjikovac, te da je baš po njoj ovaj grad i dobio ime.
 
Naročito je živahno tokom leta, jer Tivat ima i nekoliko plaža savršenih i za one koji vole kamene obale, ali i za one koji više vole šljunak ili pesak. Oni koji su ga već posetili sigurno će se rado prisetiti gostoljubivosti i ljubaznosti domaćih ljudi, što je uvek dodatan plus i lepo sećanje na grad.
 
 
U novijoj istoriji, odnosno 1970-ih i 1980-ih, Tivat se istakao svojom kulturnom i umetničkom scenom. Likovne izložbe i saloni, galerije i muzeji nikli su u ovom periodu, omogućivši brojnim umetnicima da konačno pokažu svoja dela. 
 
Stoga svakako posetite lokalni Muzej i galeriju Tivat koji su smešteni u centru Tivta, u srednjovekovnom kompleksu koji je nekad bio letnjikovac poznate kotorske porodice Buća.
Tivat se može pohvaliti i pozorišnom stranom svoje umetničke duše - ovde se održava Festival mediteranskog teatra Purgatorije. Ima li lepše najave od one da se "u vrelini avgustovskih noći pod mediteranskim zvezdama ovde mogu pratiti ribarske svađe, konobe, lažni trgovci, bogatuni, vagabundi i karnevali".
 
Kako sami poručuju, Mediteran možda jeste svet za sebe, ali je bio i ostao središte sveta.
 
  • a

    21.08.2022 15:06
    Zeleo bih da preporucim onima kojima prija mirniji porodicni odmor da posete Trebinje, Dubrovnik i H.Novi su na pola sata voznje,a cene su duplo povoljnije,recni i kupalisni turizam je takodje veoma razvijen jer je voda prozirno cista gde god da se okrenete, mali grad ali kulturno-istorijski bogat,cudan spoj Otomanske imperije i Austrougarske,mediteranska klima i stil zivota, zaista poseban gradic.
  • Mn

    15.08.2022 11:17
    Mn
    Zaista ako nesto vredi na CG ptimorju je Boka Kotorska!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.