Predstavljena mapa najrizičnijih destinacija sveta za putovanje, gde je tu Srbija

Lista najrizičnijih zemalja za putovanje u 2023. godini ističe Ukrajinu kao zemlju ekstremnog rizika, dok je većina zemalja Evrope označena beznačajnim ili niskim rizikom - uključujući i Srbiju.
International SOS, kompanija za zdravstvene i sigurnosne usluge, razvila je interaktivnu mapu kako bi upozorila potencijalne putnike i one koji dolaze na odmor na opasnije lokacije koje žele da posete.
Mapa sigurnosnog rizika koristi sistem označen bojama za procenu svake lokacije u pet kategorija: beznačajna (zelena boja), niska (žuta boja), srednja (narandžasta boja), visoka (crvena boja) i ekstremna opasnost (bordo boja).
"Ocena sigurnosnog rizika procenjuje pretnju koju predstavljaju političko nasilje (uključujući terorizam, pobunu, politički motivisane nemire i rat), društveni nemiri (uključujući sektaško, zajedničko i etničko nasilje) kao i nasilni i sitni kriminal", navodi se u opisu mape.
 
Takođe, predstavljeni su i drugi faktori, kao što su robusnost transportne infrastrukture, stanje industrijskih odnosa, delotvornost sigurnosnih i hitnih službi i podložnost zemlje prirodnim katastrofama.
 
Podaci sugerišu da je jedna od najvećih promena od mape koja je napravljena za 2021. promena sigurnosnog rizika Ukrajine nakon ruske invazije i označena je kao zemlja ekstremnog rizika.
 
Prema mapi, obližnje evropske zemlje ne predstavljaju isti nivo rizika.
Takođe, podaci pokazuju da se svih šest najsigurnijih zemalja na svetu nalazi u Evropi, a to su Norveška, Danska, Finska, Slovenija, Švajcarska i Island. Sve nose "beznačajni" sigurnosni rizik.
 
Popularne destinacije za odmor u Australiji i Maroku karakterišu se "niskim rizikom", Kankun u Meksiku je klasifikovan kao "srednje rizičan", dok je Haiti kategorisan kao zemlja "visokog rizika" zbog društvenih nemira.
 
Što se tiče kategorije "ekstremnog rizika", International SOS sugeriše da su i Jemen i Avganistan ekstremno opasna mesta za odmor.
 
Srbija i susedne države označene su kao zemlje niskog rizika. Pojedini delovi Srbije, kao što je Sandžak, označeni su narandžastom bojom koja podrazumeva srednji nivo rizika. 
 
Detalje mape možete pogledati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.