Izabrane najbezbednije avio-kompanije na svetu i najbolje niskobudžetne

Portal AirlineRatings.com analizirao je 285 različitih avio-kompanija kako bi izdvojio 20 najbezbednijih na svetu.
Izabrane najbezbednije avio-kompanije na svetu i najbolje niskobudžetne
Foto: Pixabay
U zasebnoj anketi, oni su takođe izabrali 10 najboljih niskobudžetnih avio-kompanija.
Da bi odredio 20 najboljih, AirlineRatings.com je pregledao niz faktora, uključujući evidenciju o ozbiljnim incidentima u protekle dve godine, vladine revizije, starost flote i, naravno, protokole bezbednosti vezane za kovid19.
Na vrhu tabele našla se avio-kompanija "Quantas" zahvaljujući "neverovatnom rekordu da budu prvi u operacijama i bezbednosti", što je dovelo do toga da je "prihvaćen kao najiskusnija avio-kompanija u industriji", navodi sajt.
 
Vodeća australijska avio-kompanija nekoliko puta je bila na vrhu liste kada je bezbednost u pitanju. Međutim, prošle godine "Quantas" nije bio prvi zbog incidenta na aerodromu u Pertu 2018. godine. Do nesreće je umalo došlo kada je avion 737 taksirao po pisti i umalo se sudario sa još jednim 737 koji je bio u redu za poletanje.
 
Izveštaj o ovom incidentu nije podnet sve do 2020. godine, što znači da je uticao na rangiranje o bezbednosti za 2021, kada je ova kompanija zauzela sedmo mesto.
 
Kompanija "Air New Zealand", prošlogodišnja pobednica, ove godine zauzela je drugo mesto. "Etihad airways" iz UAE je na trećem mestu, dok je "Qatar Airways" na četvrtom.
 
"Ove avio-kompanije su istaknute u industriji i na čelu su po bezbednosti, inovacijama i lansiranju novih aviona kao što su Erbas A350 i Boing 787", rekao je glavni urednik AirlineRatings.com Džefri Tomas.
 
U ostalih 20 najboljih našli su se:
 
5. Singapore Airlines
6. TAP Air Portugal
7. Emirates
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. SAS
14. United Airlines
15. Lufthansa/Swiss Group
16. Finnair
17. British Airways
18. KLM
19. American Airlines
20. Delta Air Lines
 
Veb stranica je takođe odabrala deset najbezbednijih low cost avio-kompanija za putnike. Iako nisu rangirane po određenom redosledu, kao najsigurnije navedene su AirArabia, easyJet, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet, Volaris, Westjet i Wizz.
  • Air

    07.01.2023 16:40
    Serbia
    Ladno nema AirSerbia na listi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.