FOTO: Za javnost otvorena kuća bivših robova u Pompeji - obogatili se i napravili hram uživanja

Kuća Vetija, dom dvojice oslobođenih robova u Pompeji, ponovo se otvara kao muzej za javnost, preneo je danas britanski Gardijan.
FOTO: Za javnost otvorena kuća bivših robova u Pompeji - obogatili se i napravili hram uživanja
Foto: Beta/AP
Veruje se da je kuća sagrađena u drugom veku pre nove ere, a ponovo je otvorena nakon više godina složenog procesa restauracije.
Kuća se nalazi u nekadašnjoj bogataškoj četvrti Pompeje i bila je u vlasništvu Aulija Vetija Restitutusa i Aulija Vetija Konvive, koji su se obogatili trgovinom vinom nakon što su oslobođeni ropstva.
Direktor areheološkog parka Pompeje Gabrijel Zuhtrigel kaže da su naučnici ranije mislili da su dvojica muškaraca bila braća, ali je verovatnije da su se upoznali dok su bili robovi i da su imali istog gospodara, koji se zvao Aulije Veti.
 
"Da su bili iz iste porodice, prva dva imena bila bi im različita, a imali bi isto prezime. Bilo je neuobičajeno imati biološku braću i sestre koji su bili robovi pa potom oslobođeni, jer su porodične veze prekidane jednom kad čovek postane rob. Restitus je tipično ime koje se davalo oslobođenom robu", rekao je Zuhtrigel.
 
 
Dvojica bivših robova su stekla bogatstvo trgujući vinom i svoj dom ispunili umetničkim predmetima i freskama, a među najupečatljivijim je ona na ulazu u kuću, koja prikazuje boga plodnosti i izobilja Prijapa sa velikim falusom koji balansira na vagi pored torbe pune novca, što se smatra da simbolizuje bogatstvo koje su bivši robovi stekli.
 
U unutrašnjosti kuće nalazi se dekorativni panel visine 15 centimetara koji se prostirao duž zida sobe za koju se veruje da je bila trpezarija, a na kojem su prikazani kupidoni koji prave parfem ili prodaju vino, kao i razna božanstva.
 
Veruje se da je mala soba ispunjena erotskim freskama u blizini kuhinje korišćena kao bordel, prenosi Gardijan.
 
"Ova kuća priča priču o rimskom društvu - s jedne strane tu su umetnička dela, freske i statue, a sa druge društvena priča o oslobođenim robovima", rekao je Zuhtrigel i dodao da je kuća jedna od retkih u Pompeji za koju i danas imamo imena vlasnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.