Nakon dve godine: Sveti Stefan počinje da radi

Grad-hotel "Sveti Stefan" počeće da radi dve godine nakon što je u maju 2021. godine zatvoren.
Nakon dve godine: Sveti Stefan počinje da radi
Foto: Pixabay
To je dogovoreno na sastanku predstavnika kompanije Adriatic Properties, operatera Aman Resort i predstavnika Vlade Crne Gore. Detalji tog dogovora nisu saopšteni, prenosi Biznis.rs.
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na Tviteru je poručio: "Postignut dogovor! Nakon tri godine Aman otvara Sveti Stefan! Hvala svima na konstruktivnom pristupu, predstavnicima Aman, Adriatic Properties, Opštine Budva i JP Morsko dobro. Crna Gora će biti No. 1 turistički brend na Mediteranu. Na pravom smo putu".
Hoteli "Sveti Stefan" i "Miločer", kao i nekadašnji hotel "Kraljičina plaža" dati su 2007. u dugoročan zakup kompaniji Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa. Upravljanje hotelima je posle renoviranja 2013. dodeljeno Aman Risortu iz Singapura.
 
Zakupac Adriatic Properties i operater Aman Resort su hotele zatvorili pred sezonu 2021. jer, kako su naveli, nisu mogli da "garantuju privatnost svojim gostima na plažama" koje su zakupili uz hotel.
 
Ograde na prilazima plažama su srušene u martu te godine tokom protesta meštana i čelnika budvanske vlasti iz Demokratskog fronta, Demokrata i Pokreta URA koji su tražili bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama.
 
Prethodna dva leta te plaže su bile bez ugostiteljskih sadržaja i opreme, a društvenim mrežama su se širile slike zapuštenosti i smeća.
 
Pošto su zatvorili hotele, Adriatic Properties je državu Crnu Goru tužio Arbitražnom sudu u Londonu, zahtevajući 100 miliona evra odštete, jer vlast ne garantuje da će gosti imati mir i diskreciju. Država je odgovorila pokretanjem arbitražnog postupka protiv Adriatic Properties.
Vlast Demokratske partije socijalista je aneksima ugovora zakup za hotel "Sveti Stefan" produžila do 2049. godine, uz smanjenje godišnje zakupnine sa 1,6 miliona, na 1,1 milion evra.
 
Produžen je i rok zakupa za nekadašnji hotel "Kraljičina plaža" koji je srušen da bi se na njegovom mestu gradio novi sa oko 130 soba, od čega skoro polovinu čine apartmani za prodaju, zbog čega su protestovali meštani i lokalna vlast.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.