Dablin, London, Amsterdam i Pariz imaju najskuplje karte za javni prevoz

Dablin je zauzeo poslednje mesto među evropskim prestonicama po pitanju karata za javni prevoz, pokazalo je najnovije istraživanje ekološke organizacije Grinpis.
Dablin, London, Amsterdam i Pariz imaju najskuplje karte za javni prevoz
Foto: Pixabay
U ovom istraživanju su vrednovani troškovi i jednostavnost kupovine karata u 30 evropskih prestonica.
U studiji je navedeno da su Dablin, London, Amsterdam i Pariz najskuplji i najsloženiji za kupovinu karata za javni prevoz, prenosi Euraktiv.
Na vrhu liste, zbog besplatnog javnog prevoza, nalaze se Luksemburg, Valeta i Talin.
 
U rangiranju su korišćena četiri kriterijuma - jednostavnost sistema izdavanja karata (da li karta pokriva različite načine javnog prevoza i regione), cena i dostupnost dugoročnih karata, popusti za socijalno ugrožene kategorije (studenti, stariji i nezaposleni), stopa PDV koja se primenjuje.
 
Uz cenu, za koju je utvrđeno da je druga najviša iza Londona, Dablin je označen zbog nepostojanja mesečne karte za javni prevoz koja važi za sve načine prevoza.
 
Glavni grad Francuske, 27. na popisu, izgubio je bodove zbog cene godišnje karte od 925 evra. 
 
Bugarska nije osvojila nijedan bod na lestvici zemalja, dok su Hrvatska i Grčka osvojile samo po dva boda.
 
Bugarska i Hrvatska kritikovane su zbog primene standardne stope PDV-a na karte javnog prevoza, iste stope koja se primenjuje na luksuznu robu.
 
Nemačka je 1. maja uvela kartu za javni prevoz od 49 evra koja važi za sav regionalni javni prevoz, uključujući lokalne autobuse, tramvaje i vozove, a regionima će biti prepušteno rešavanje popusta za studente ili nezaposlene.
 
Kako se navodi u studiji, pristupačniji javni prevoz bi smanjio zavisnost od fosilnih goriva i emisije gasova sa efektom staklene bašte.
Ujedno, navodi se, to bi pomoglo ljudima da se nose sa rastućim cenama energije.
 
Grinpis je pozvao evropske vlade da uvedu jeftine karte za javni prevoz koje pokrivaju sve oblike masovnog putovanja širom Evrope kako bi se smanjile emisije iz saobraćaja.
 
Tvrdi se da će to pomoći Evropi da ispuni svoje klimatske ciljeve dok istovremeno jača povezanost.
 
"Vlade moraju da uvedu jednostavne i pristupačne 'klimatske karte' za javni prevoz, kako bi ljudima smanjile račune i smanjile potrošnju nafte koja vodi našu planetu ka klimatskoj katastrofi", rekla je aktivistkinja te organizacije Lorelaj Limusin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja