Ako idete kolima na more: Detaljan vodič kroz cene putarina i goriva

Lepa vest za sve koji bi da se za vikend upute do grčkih letovališta je da se putarine neće naplaćivati zbog održavanja parlamentarih izbora u toj državi.
Ako idete kolima na more: Detaljan vodič kroz cene putarina i goriva
Foto: Pixabay
Kako piše Euronews Srbija, samo ovog vikenda putarine se ne naplaćuju, a oni koji se od ponedeljka upute na odmor na Halkidikiju, a kreću iz Beograda, platiće ukupno putarinu u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj u iznosu od 23 evra u jednom prvacu. Putarine će ih od Beograda do crnogorskog primorja u jednom prvacu koštati ukupno 10,50 evra, a oni koji iz Beograda kreću za Istru platiće ukupno oko 30 evra ili 60 evra u oba prvaca.

Tako oni koji odluče da godišnji odmor provedu na Jonskom ili Egjeskom moru, na putu do tih grčkih letovališta putarinu će platiti osim u Srbiji, i u Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Ako se upute iz Beograda, do granice sa Severnom Makedonijom platiće putarinu za auto-put kroz Srbiju 1.690 dinara, što je 14,40 evra. 

U Severnoj Makedoniji putarine se plaćaju na pet mesta i to na dva mesta po 0,98 evra, na dva mesta po 1,30 evra i na jednom mestu 1,77 evra, što je ukupno 6,33 evra. Za prolazak kroz Severnu Makedoniju potreban im je Zeleni karton koji izdaje Auto-moto savez Srbije, a koji košta 2.000 dinara.
 
Kako se navodi u tekstu portala Euronews Srbija, za nastavak puta do Halkidija, od ulaka u Grčku do tog grčkog poluostrva platiće ukupno 2,30 evra. Prva putarina u iznosu od 1,80 evra plaća se na 500 metara od ulaska u Grčku na prelazu Evzoni, a na putu do letovališta na Halkidikiju kod Soluna putarina iznosi 50 centi.
Turisti koji idu na Tasos, od ulaska iz Severne Makedonije u Grčku do tog ostrva plaćaju putarinu
 na jednom mestu i ona iznosi dva evra.
 
Oni koji se od Evzonija upute auto-putem ka Jonskom moru, odnosno do Parge ili Krfa, na toj deonici će putarinu platiti na sedam naplatnih stanica ukupno 10,6 evra.
 
Na istom auto-putu od ulaska u Grčku do Lefkade putarina iznosi ukupno 14,65 evra i plaća se na osam naplatnih stanica.
 
Ukoliko neko planira da putuje do Atine, od Evzonija do glavnog grada Grčke na 12 naplatnih stanica platiće ukupno 33,25 evra u jednom pravcu, piše u tekstu Euronews Srbija.
 
Cene putarina u Crnoj Gori i Hrvatskoj
 
Oni koji kreću na crnogorsko primorje, platiće putarinu u Srbiji na auto-putu Miloš Veliki u iznosi 530 dinara ili 4,50 evra, dok se u Crnoj Gori putarina plaća 3,5 evra i prolazak kroz četiri kilometra dug tunel Sozina 2,5 evra.
 
Ako se neko zaputi iz Beograda na hrvatsko primorje, putarinu će za deonicu auto-puta kroz Srbiju platiti 480 dinara ili četiri evra, a od ulaska u Hrvatsku iz Srbije do, na primer, Istre putarina se plaća na četiri mesta ukupno oko 27 evra u jednom pravcu.  
Troškovi za gorivo
 
U Srbiji je litar evrodizela 186 dinara ili 1,68 evra, a benzina 177 dinara ili 1,50 evra.
 
Za razliku od Srbije, evrodizel je u Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori jeftiniji od benzina.  
 
Gorivo je najjeftinije u Severnoj Makedoniji, tako da litar benzina košta 80,5 denara što je 153 dinara ili 1,30 evra, dok je evrodizel 60,5 denara, odnosno 134 dinara ili 1,14 evra po litru, piše Euronews Srbija.
 
U Hrvatskoj litar benzina košta 1,40 evra, a dizela 1,30 evra.
 
Za litar benzina u Grčkoj treba izdvojiti 1,76 evra, a dizela 1,44 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.